• Etusivu
  • LVI

Tehot talteen puu- ja pellettikattiloista sekä vesikiertotakoista

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Kaukora Oy
Päivitetty 24.10.2017
20147_40278.jpg

Laddomat latauspumppu kasvattaa kattilan elinikää.

Miten saadaan tehot talteen kattilasta? Miten pidentää laitteiston elinikää? Jos olet hankkimassa tai uudistamassa puu- tai pellettilämmitystä, lue tämä artikkeli. Saat ohjeita siitä, miten Laddomat latauspumpuilla sekä Akvatermin varaajilla parannat lämmitysjärjestelmän hyötysuhdetta sekä venytät laitteiston elinikää.

Puu- ja pellettikattilaa käyttävät lämmitysjärjestelmät kannattaa varustaa latauspumpulla. Neljä painavaa syytä latauspumpun käyttämiseen ovat järjestelmän eliniän pidentäminen, parempi taloudellisuus, käyttömukavuus sekä ympäristöystävällisyys.

Katso video Laddomatin toiminnasta

Laddomatin toiminta

Järjestelmän eliniän pidennys

Laddomat-latauspumppu kasvattaa kattilan elinikää. Laddomat esilämmittää kattilaan tulevan paluuveden, jolloin kattilan alapuolen korroosiokuluminen vähenee merkittävästi. Polttokertojen väli kasvaa ja palaminen tapahtuu pidempään ja puhtaammin. Tämän ansiosta myös hormien elinikä kasvaa.

Parempi taloudellisuus

Ilman varaajaa toimiva järjestelmä pitää käynnistää useita kertoja päivässä, jotta saadaan ylläpidettyä haluttu lämpötila. Useat käynnistyskerrat johtavat suurempaan polttoaineen kulutukseen. Laddomat-latauspumpulla ja Akvaterm-varaajilla varustettu systeemi on jopa 50% kustannustehokkaampi kuin ns. suoralämmitys.

Suurempi käyttömukavuus

Kattila lämmittää veden ja latauspumppu siirtää sen hallitusti varaajaan. Varaaja toimii varastona lämmitysvedelle, jota kierrätetään pumpuilla lämmitysjärjestelmissä. Varaajan ja latauspumpun avulla kattilan käynnistyskertojen väli kasvaa huomattavasti. Puukattilan lämmityskerrat voivat esimerkiksi puolittua.

20147_40307.jpg

Ympäristöystävällisyys

Laddomat-latauspumppu

ja

Akvaterm-varaaja

lämmitysjärjestelmässä mahdollistavat sen että kattilaa käytetään harvemmin mutta sitäkin tehokkaammin. Polttoaineesta saatava energia saadaan tehokkaasti käytettyä ja palaminen tapahtuu optimaalisesti pienin päästöin. Säästät sekä polttoainetta että ympäristöä!

Miksi varaaja?

Oikein suunnitellun lämminvesivaraajan toiminta perustuu yksinkertaiseen luonnonlakiin, että lämmin vesi on kylmää vettä kevyempää. Kattilasta tuleva lämmin vesi pumpataan varaajaan yläosaan, samalla, kun varaajan alaosasta otetaan kylmää vettä paluuvetenä kattilalle. Varaajan sisällä lämmin vesi on ylhäällä ja kylmä alhaalla. Kerrostumiseksi kutsuttu ilmiö toimii tehokkaasti, kylmän sekä lämpimän veden välille muodostuu terävä rajapinta. Jos kylmää ja kuumaa vettä sekoitetaan jatkuvasti, rajapinta katoaa ja varaajan sisällä kylmä ja kuuma vesi sekoittuvat, jolloin varaaja on kauttaaltaan täynnä haaleaa vettä. Se tarkoittaa sitä, että lämmityskapasiteetti on pienempi ja pahimmillaan varaajasta ei saada kuumaa vettä riittävästi edes suihkuun.

Hyvän kerrostumisen salaisuus on kontrolloitu varaajan lataaminen sekä oikein suunniteltu varaaja. Laddomat-latauspumpuilla varmistetaan parhaiten kontrolloitu lataaminen. Varaaja rakenteella on myös merkitystä. Jos esimerkiksi varaajan lämmöneristys ei ole riittävä, varaajan yläosassa seinää vasten oleva kuuma vesi viilenee ja lähtee valumaan alaspäin. Tämä johtaa varaajassa koko vesimassan kiertoilmiöön ja lopulta sekoittaa varaajan kerrostuman. Akvatermin varaajissa on markkinoiden paras eristys, jolla ylläpidetään parasta mahdollista kerrostumista sekä luonnollisesti minimoidaan lämpöhukka.

20147_40306.jpg

Näin Laddomat-latauspumppu toimii

Kun kattila käynnistetään, Laddomat kierrättää kattilasta tulevan veden suoraan takaisin kattilaan. Näin saadaan kattila nopeasti optimaaliseen toimintalämpötilaan. Kun kattila on saavuttanut oikean lämpötilan, Laddomat alkaa täyttämään varaajaa. Samanaikaisesti Laddomat sekoittaa kuumaa vettä varaajan alaosasta tulevaan kylmään paluuveteen, esilämmittäen tällä tavalla kattilaan palaavan kylmän veden.

20147_40305.jpg

Laddomat latauspumpuista löytyy malleja ja tuotteita moniin eri käyttötarkoituksiin. Laddomat tuotevalikoimasta löytyy sopivia tuotteita esimerkiksi kaksoiskattiloihin, lämpimän veden siirtämiseen varaajasta toiseen kanaalin kautta, erilaisiin kokoonpanoihin sopivia ohjausjärjestelmiä ja lisätarvikkeita. Laddomat tuotteista sekä Akvaterm varaajista löydät lisätietoa www.akvaterm.fi.

Kaukora Oy
LVI
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Lämminvesivaraaja, josta lähtee putkia
Akvaterm-varaajat
Lämmön varaaminen veteen on käytännöllinen ja helppo tapa varastoida lämpöä. Lämminvesivaraajalla täydennettyä vesikeskuslämmitystä voidaan pitää hyvänä ja toimivana ratkaisuna sekä nyt että myös pitkälle tulevaisuuteen, koska se on energian lähteestä riippumaton.
20074_4346.jpg
Akvaterm-lämmönvaraaja
Ketju on yhtä vahva kuin…Sanonta pätee hyvin lämmityskattila-asennukseen. Usein mielenkiinto kohdistuu vain itse kattilaan. Vähintään yhtä tärkeää on ammattimainen asennustyö. Uuden kattilan ja varaajan osto on kuin naimisiinmeno, ei siis mikään pikku juttu.Kattilan luvataan toimivan noin 20-25 vuotta. Yhtä tärkeää on sen optimaalinen toiminta koko elinkaarellaan. Oikealla tavalla toimivat latauspumppu, shunttiautomatiikka, pumput, venttiilit, putkimitoitukset sekä asennustavat muodostavat toimivan kokonaisuuden. Siksi ketjun kaikkien lenkkien on oltava yhtä vahvoja. Kaukora Oy tuo maahan kaikkia näitä tuotteita, joten pakettihankintana voit olla varma ketjun kestävyydestä.Lisätietoa lämmönvaraajista
20083_9758.jpg
Lämmön varaaminen
Lämmön varaaminen veteen on helppo ja käytännöllinen tapa varastoida lämpöä. Lämminvesivaraajia käytetään lisäämään asumismukavuutta, parantamaan energialähteen palamistulosta ja mahdollistamaan valmiuden myös tulevaisuudessa erilaisille energia- ja laitevaihtoehdoille.
201712_51104.jpg
Tutustu edistykselliseen patteritermostaattiin
Tiesitkö että vaihtamalla perinteisen termostaatin älykkääseen termostaattiin voit säästää vuodessa melkoisesti? Vaihtamalla esimerkiksi yli 15 vuotta vanhan termostaatin omavoimaiseen malliin, voi energian säästösi olla 8 %, mutta jos vaihdat termostaatin Danfoss Eco™ termostaattiin, voi energiansäästösi nousta jopa 30 %:iin.
20211_68317.jpg
Harkitsetko kodin lämmitystavan vaihtoa? Osallistu ilmaiseen webinaariin!
Lämmitätkö fiksusti vai maksatko liikaa? Olisiko sopiva aika lämmitysremontille ja mitä tukia siihen on mahdollista saada? Osallistu NIBEn järjestämään ilmaiseen webinaariin keskiviikkona 3.3.2021 klo 18, niin päivität lämmitystietosi vaivattomasti ajan tasalle.
20239_82800.jpg
Poistoilmalämpöpumppu haastaa tehokkuudessa maalämmön
Poistoilmalämpöpumppu (lyhenne PILP) on maa- ja ilma-vesilämpöpumpun lisäksi suosittu ja varteenotettava vaihtoehto omakotitalon tai rivitaloasunnon lämmitysvaihtoehdoksi. Kodissa on paljon lämpöenergiaa tuottavaa: ihmiset, jääkaappi, pakastin, elektroniikkaa, sauna, jne. Tuotamme lämpöenergiaa huomaamattamme.NIBE poistoilmalämpöpumput ovat tämän energian kierrätysjärjestelmä: ne hyödyntävät talosta poistettavan ilman lämpöenergiaa niin tuloilman lämmitykseen, vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään kuin käyttöveden lämmitykseenkin, mihin kaikki poistoilmalämpöpumput eivät pysty.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton