• Etusivu
  • Rakentaminen

Uusi koti – uusi alku

Rakentajan toimitus
Päivitetty 01.07.2014
20146_40099.jpg

Koko perhe osallistuu pihan laittoon.

Rönnkvistin perheen matka Asuntomessuille rakentuvaan omakotitaloon on ollut pitkä. Vahvimpana vaikuttajana on ollut heidän historiansa edellisen, vuonna 1988 rakennetun kotinsa kanssa, joka paljastui hometaloksi. Aluksi näytti, että ongelmat olisivat kohtuudella korjattavissa. Kun ongelmia löytyi jatkuvasti lisää, valkeni, miksi sekä perheen lapset että aikuiset olivat oireilleet jo pitkään. Lopulta oli viisainta lähteä evakkoon - perhe muutti pikavauhdilla lähistöltä löytyneeseen kerrostalokolmioon. Nyt 4,5 vuotta myöhemmin perhe odottaa päivää, jolloin he saavat kantaa omaisuutensa uuteen ja taatusti puhtaaseen kotiin.

Ykkösasiana asumisen terveellisyys

Homeelle altistuminen on jättänyt jälkensä koko perheeseen. Jokainen oireilee tavallaan. Erilaisia hengitystieoireita on havaittavissa kaikilla muilla, perheen kuopus Elvi reagoi enemmän ihollaan. Jälki on jäänyt kaikille lopuksi elämää – nyt ollaan kuitenkin menossa joka tavalla kohti parempaa.

-Kokemamme ja altistumisemme jälkeen emme ole enää uskaltaneet edes vakavissaan harkita vanhan talon ostamista. Kävimme kyllä katsomassa muutamia, mutta emme halunneet ottaa enää riskiä, perheen äiti Marjo Rönnkvist kertoo.

-Halusimme ehdottomasti terveen talon. Pohdintojen jälkeen päädyimme puutaloon ja siitä hyvin nopeasti hirsitaloon. Sen jälkeen emme enää muuta miettineetkään, Rönnkvist jatkaa.

Muuttovalmis Honka Harmonia on rakennettu Honka Terve Talo-konseptin mukaisesti. Klikkaamalla kuvaa näet sen suurempana.
Muuttovalmis Honka Harmonia on rakennettu Honka Terve Talo-konseptin mukaisesti. Klikkaamalla kuvaa näet sen suurempana.

Perhe päätyi talovalinnassaan Honkarakenteen muuttovalmiiseen Harmonia-malliin, joka on toteutettu Terve Talo-konseptina. Homeelle herkistyneelle perheelle VTT:n sertifioima ja Allergia- ja astmaliiton kanssa yhteistyössä kehitetty koti on hyvä ratkaisu. Perheen tuleva koti on Hongan niin kutsuttu city-malli, jossa on kiinnitetty huomiota akustiikkaan ja äänieristykseen. Kyseinen konsepti on myös Honkarakenteelle uusi. Koko rakennusprosessin ajan on rakennustyömaalla ollut käytössä pölyn- sekä kosteudenhallintasuunnitelma. Sisätiloissa ei ole pölyäviä töitä tehty, vaan kaikki mahdollinen pölyävä toimenpide on tehty ulkotiloissa. Kohteessa on suoritettu välisiivous aina ennen kuin paikkoja on laitettu kiinni. Terveellisyydestä sekä M1 luokituksesta on pidetty kiinni.

Kodinhoitohuoneesta haluttiin tilava, sillä se tulee olemaan kovassa käytössä lasten harrastustenkin vuoksi.
Kodinhoitohuoneesta haluttiin tilava, sillä se tulee olemaan kovassa käytössä lasten harrastustenkin vuoksi.

Pesutilojen osalta perhe halusi pelata varman päälle, ja pesutilat onkin toimitettu valmiina moduulina yrityksestä, joka on aikanaan toteuttanut laivojen pesutiloja. Näin vältyttiin pesutiloissa ylimääräiseltä rakennusaikaiselta kosteudelta.

-Kävimme lokakuussa tutustumassa Parmarinen tehtailla Forssassa pesutiloihimme – lähinnä katsomassa naulakoiden paikkoja, lokakuun puolivälissä alkoi tapahtua myös tontillamme, Marjo Rönnkvist kertoo.

-Koko moduuli painoi itsessään kahdeksan tonnia ja oli kuljetuksen kannalta jo äärirajoilla. Mistään muualta täältä ei näe, että kyseessä on moduuliratkaisu kuin teknisen tilan seinässä, voisi hyvin kuvitella pesutilojen olevan paikalla tehdyt, Rönnkvist jatkaa.

Harmonian pesutilat on tehty erillisenä moduulina toisella paikkakunnalla.
Harmonian pesutilat on tehty erillisenä moduulina toisella paikkakunnalla.

"Älkää hyvät ihmiset rikkoko itseänne rakennustöissä"

Perheen äiti kertoo Muuttovalmiin kodin olleen heille oikea ratkaisu. Heidän vastuulleen onkin sovittu perustusten tekeminen, rakennusaikainen siivous sekä ulkomaalaus. Perustukset eivät kuulu muuttovalmiiseen pakettiin, ja siivouksessa sekä maalauksessa puolestaan oli helppo säästää hoitamalla ne itse.

-Messumeininki on tuonut oman lisänsä rakentamiseen, on ollut helpottavaa kun esimerkiksi jätteiden keräys on suoritettu yhteisesti, myös taukotilat, wc:t ja huoltopaikat ovat järjestyneet, kertoo Rönnkvist.

-Tuote on hyvä ja malli sopii meille älyttömän hyvin. Älkää hyvät ihmiset rikkoko itseänne yrittämällä tehdä liikaa itse – jättäkää tekeminen ammattilaisille, se on heidän ydinosaamistaan, kiteyttää Rönnkvist.

Marjo Rönnkvist kertoo yhteistyön Hongan kanssa sujuneen hyvin ja että he ovat tyytyväisiä siihen, miten kaikki on järjestynyt ja siihen, että ovat voineet luottaa että homman tekevät ammattilaiset ja työ on tehty huolellisesti.

-Honkarakenne on iso ja luotettava toimija ja meillä oli se tunne, että näihin me voimme luottaa. Ja meidän on kannattanutkin luottaa – tunne oli oikea. Honka on tuntunut kokoajan hyvältä, tämä palaute tulee suoraan sydämestä. Työn tekijät tietävät historiamme ja he ovat sitoutuneet tekemään meille tervettä kotia, kertoo perheen äiti vilpittömästi.

Tehdyissä ratkaisuissa otettu huomioon myös Downin syndrooma

-Toinen asia, joka vahvasti sääteli sen, miten rakennamme on tyttäremme Elvi, pieni säätäjä, Rönnkvist kertoo.

Elvi on downlapsi, joten tehtyjä ratkaisuja piti miettiä hänen tarpeensa ja turvallisuutensa huomioiden.

-Alun perin taloon oli piirretty metallinen pieni takka. Päätimme kuitenkin jättää koko takan pois, sillä Elvi ei tunne kuumaa samalla tavalla. Näin tyttäremme ei joudu turhaan vaaraan, kertoo Rönnkvist.

-Elviä varten meillä on myös kurkistusikkuna portaikossa. Elvi haluaa että ovet ovat kiinni, joten nyt tyttö voi leikkiä prinsessaleikkejään rauhassa omassa huoneessaan ja me pääsemme välillä kurkistamaan mitä huoneessa tapahtuu, perheenäiti kuvailee.

-Koska pesutilamme on tehty risteilyaluksiin soveltuvalla tekniikalla, tarkoittaa se myös sitä, että wc-tilojen kalusteet on kiinnitetty todella lujasti seinään. Tämä on hyvä juttu, sillä alakerran wc-tilan kaapistossa ei ole jalkoja ja Elvi on kova tyttö kiipeilemään. Hanan halusimme kosketusvapaaksi, jotta vesi ei jäisi Elviltä vahingossa juoksemaan, Marjo-äiti kertoo

WC:n kaapistot kestävät pikku neidin kiipeilyharjoitukset. Kodin kahvoissa on hopeaa, mikä tekee niistä antibakteeriset.
WC:n kaapistot kestävät pikku neidin kiipeilyharjoitukset. Kodin kahvoissa on hopeaa, mikä tekee niistä antibakteeriset.

Ei vaatimuksia – vain muutamia toiveita

Perheellä ei ollut uuden kotinsa suhteen suuria vaatimuksia, ainoastaan muutamia toiveita. Perheen isä Stig toivoi saunan sekä pesutilan väliin lasia sekä lasitetun terassin. Jälkimmäinen toive periaatteessa toteutui tuplasti, sillä myös Harmonian parveke on lasitettu.

Perheen äidin toiveissa oli kiva näkymä kun ulko-ovesta tullaan sisälle. Nyt ulko-ovea vastapäätä talon toisella seinällä onkin ikkuna, josta tulee valoa sisälle. Kodinhoitohuoneen tilaa kasvatettiin alkuperäisestä ja saatiin käyttöön mukavankokoinen arkieteinen mm. lasten treenivaatteita varten. Keittiöön ei haluttu välitilalaattoja, ja muutenkin toiveissa oli mahdollisuus saada sotkut tarvittaessa nopeasti piiloon. Näin syntyi keittiöön liukuovikaapisto.

Portaikossa matkalla yläkertaan, tulee huomanneeksi komean maisemataulun. Taulu onkin perheelle tärkeä, sillä se esittää uuden kodin paikkaa sellaisena kuin se ennen oli. Pitkällisen etsimisen jälkeen kuva löytyi ystävän avustuksella. Vaakasuuntainen värikuva muuttui pystysuuntaiseksi ja mustavalkokuvaksi. Muisto menneestä on tallennettu nyt seinälle.

-Vanhat kalusteet ovat aina olleet meille tärkeitä. Jouduimme valitettavasti luopumaan vanhoista perintöhuonekaluistamme. Sittemmin emme ole uskaltaneet käytettyjä kalusteita hankkia, koska emme voi olla varmoja mistä ne ovat peräisin. Nyt sisustussuunnittelijamme keksi ratkaisuksi Artdoorin tuotteet. Ne ovat vanhoja huonekaluja, jotka on entisöity ja käsitelty M1 maaleilla. Nämä ovat erinomainen ratkaisu, sillä nyt tiedämme huonekalujen historian ja sen, miten ne on käsitelty, Rönnkvist kertoo innostuneesti.

Keittiön liukuovien taakse on helppo kätkeä turhat tarvikkeet. Klikkaamalla kuvaa näet sen suurempana.
Keittiön liukuovien taakse on helppo kätkeä turhat tarvikkeet. Klikkaamalla kuvaa näet sen suurempana.
Matkalla toiseen kerrokseen huomaa valokuvan, joka on otettu rakennuspaikalta. Klikkaamalla kuvaa näet sen suurempana.
Matkalla toiseen kerrokseen huomaa valokuvan, joka on otettu rakennuspaikalta. Klikkaamalla kuvaa näet sen suurempana.

"Tämä on konkreettisesti uusi alku"

Perhe on viettänyt elämäänsä evakkokodissa nyt 4,5 vuotta. Arjen pyöritykseen ei ole luvassa suuria muutoksia, sillä uusi koti tulee sijaitsemaan saman järven rannalla. Lasten harrastukset sekä palvelut ovat aivan yhtä lähellä.

-Perhe on tärkeä. Jossain vaiheessa tajusimme, että se on kaikki mitä meillä on. Kaikkein tärkeintä, mitä ihmisellä voi olla, on juuri perhe. Me tiedetään miksi se on tärkein ja pieni kämppä on hitsannut meitä entistä tiiviimmin yhteen, äiti Marjo sanoo.

-Tämä on koti, josta voi olla rehellisesti ylpeä ja me olemme. Meistä tämä on niin ihana. Tämä koko rakennusaika on ollut tunteikasta aikaa ja hyvänä esimerkkinä onkin käyntimme Puustellin myymälässä jossa näimme suunnitelmat keittiöstä. Tilaisuus päättyikin siihen että Stig halasi sisustussuunnittelijaa ja minä itkin ilosta. Kaikkien vastoinkäymisten jälkeen me saadaan kuitenkin uusi koti, Marjo Rönnkvist kertoo.

Uuden alun symboliksi nousi pihalle istutetut omenapuut.
Uuden alun symboliksi nousi pihalle istutetut omenapuut.

Aiemman kodin puutarha oli vihreä ja täynnä kasveja. Erityisesti pihalta on kuitenkin perheen mieleen jäänyt kaksi omenapuuta, josta saatiin tuoremehua sekä omenahilloa. Satoa omalta pihalta. Nyt kun pihasuunnitelmia tehtiin, antoikin perhe ainoastaan muutaman vaatimuksen: pihalla täytyy olla kaksi omenapuuta ja raparperia sekä lapsilla tilaa leikkiä.

-Kesäkuun alussa istutettiin pihalle ensimmäiset kasvit. Kukkapenkkiä istutettaessa ei ollut mitään ihmeellisiä tunteita, se nyt oli kukkapenkki. Siinä kohtaa kun tuli vuoro istuttaa ensimmäinen omenapuu, istutin sitä vedet silmissä. Tajusin, että tämä on konkreettisesti uusi alku. Olen omalla pihalla istuttamassa omenapuuta, tästä me jälleen noustaan. Se oli niin hieno fiilis, kiteyttää perheen äiti tuntemuksiaan lopuksi ääni värähtäen.

Katso lisää www.asuntomessut.fi

Haluatko ostaa liput jo ennakkoon? Voit ostaa pääsylippusi Loma-asuntomessuille sekä Asuntomessuille Jäsentukusta.
Lippukauppaan

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Talvirakentamisen kosteusuhat?
Kysymys:Tarkoituksena on rakentaa omakotitalo ensi talvikautena. Perustukset marraskuussa, sen jälkeen pystytys, pre cut pakettitoimitus talotehtaalta. Pystytyksen hoitavat urakkamiehet. Voiko perustuksia valaa ja pystytystä tehdä lainkaan sadesäällä? Minkälaisia vaurioita materiaalien/rakenteiden kostuminen aiheuttaa? Ovatko materiaalit pilalla kastuttuaan? Onko valupohjan kastuminen vaarallista? Miten suojaudutaan sadesäältä? Onko tavallista laatia ns kosteudenhallintasuunnitelma rakentamista varten? Voidaanko pystytyksen työjärjestyksellä vaikuttaa siihen, että kriittinen pystytysvaihe on mahdollisimman lyhyt ja päästään tilanteeseen "sateelta suojan"?
20226_78740.jpg
Pehmeät sirot linjat hurmaavat hanoissa - tutustu Betoniviidakkoon
Naantalin asuntomessuilla nähdään paljon vaikutteita ulkomailta. Yksi näistä kohteista on Betoniviidakko, jonka asukkaat ovat halunneet tuoda kotiinsa tunnelmaa Balilta. Sisustuksessa on käytetty paljon kiveä, ja keittiön kruunaakin betoniset keittiönovet. Lämpöä sisustukseen tuovat kiven ja metallin eri sävyt.
20212_68896.jpg
Keittiöäänestys on ratkennut - katso tulokset!
Rakentaja.fi:n järjestämässä Kaunein keittiö -äänestyksessä annettiin 1.−15.2.2021 yhteensä 1972 ääntä. Kuuden ehdokaskeittiön joukosta voiton vei 540 äänellä Petra-keittiöiden Eerika, joka keräsi kehuja muun muassa kotoisasta tunnelmastaan, ajattomuudestaan ja kauniin havunvihreästä värisävystään.
20161_45137.jpg
Uponor- salaoja- ja sadevesijärjestelmä
Talon perustuksen ja ympäristön suojaaminen veden aiheuttamilta haitoilta on ehdottoman tärkeää sekä rakennukselle että sen asukkaille. Salaoja kerää maassa olevan veden pois perustusten luota. Tarvittaessa se varmistaa myös, ettei pohjaveden pinta pääse nousemaan liian lähelle talon alapohjaa. Putkiston huoltoa varten tarvitaan salaojakaivo joka toisessa mutkakohdassa. Salaojakaivo sijoitetaan rakennuksen jokaiseen nurkkaan. Sadevesiviemäri johtaa katolta valuvat sadevedet pois, jotta ne eivät keräänny lammikoiksi pihalle ja muodosta uhkaa perustusten ja kellarien kuivuudelle. Sadevesiviemärit alkavat heti kourujärjestelmään kuuluvien syöksytorvien alta. Niiden väliin sijoitetut rännikaivot siivilöivät ensin suurimmat roskat pois.Piha-alueen nopea kuivuminen keväällä ja sateiden jälkeen varmistetaan sijoittamalla sopivaan paikkaan siiviläkannella varustettu sadevesikaivo. Se viemäröidään suoraan perusvesikaivoon. Salaojan ja sadevesiviemärin johtamat vedet kootaan perusvesikaivoon. Salaojaputken liittymässä kaivon sisällä oleva padotusventtiili varmistaa, että tulvatilanteissakaan vedet eivät pääse nousemaan salaojien kautta takaisin talon perustuksiin. Perusvesikaivosta vedet viemäröidään edelleen joko kunnalliseen sadevesiviemäriin tai läheiseen avo-ojaan tai imeytetään esimerkiksi kivipesän kautta tontin maaperään. Toimiva kuivatus suojaa talon rakenteet kosteus-, home- ja routavaurioilta sekä estää tulvat kellarissa ja lammikot ja keväiset jäätiköt kulkuväylillä.
20121_29218.jpg
Katepal-bitumikatteet uusille ja vanhoille katoille
Katepal Oy on Suomen johtava bitumisten kateaineiden ja bitumituotteiden valmistaja. Se on perustettu vuonna 1949. Tuotantolaitokset sijaitsevat Lempäälässä, Tampereen naapurissa. Päätuoteryhmiä ovat SBS-kumibitumipohjaiset rullatavarat, kattolaatat, sivelyaineet ja pakattu bitumi.Tuotteet ovat eurooppalaisten harmonisoitujen tuotestandardien mukaisesti CE-merkittyjä. Katepal-tuotteilla on lisäksi Kattoliiton tuoteluokituksen mukainen VTT:n sertifikaatti, Tiehallinnon tuotehyväksyntä sekä useiden vientimaiden tyyppihyväksynnät. Katepal Oy noudattaa sertifioitua ISO 9001 -laatujärjestelmää. Ympäristöasiat huomioimme kaikessa toiminnassamme.Katepal Oy:n jatkuva tuotekehitys on suuntautunut katteiden kestävyyden ja käyttäjäystävällisyyden lisäämiseen. Perinteisistä "kattohuovista" on tullut nykyaikaisia kumibitumikermejä ja kattolaattoja, joissa yhdistyvät asennuksen helppous, upea ulkonäkö ja pitkäaikaiskestävyys.Lue lisää bitumikatteista
202110_73111.jpg
Öljysäiliön käytöstä poistaminen - mitä tarkastusliikkeen on muistettava
Valtion tuki öljylämmityksestä luopumiselle on lisännyt voimakkaasti omakotitalojen öljylämmityslaitteistojen vaihtamista muihin lämmitysvaihtoehtoihin. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) haluaa muistuttaa tarkastusliikkeitä öljysäiliöiden käytöstä poistamiseen liittyvistä toimista. Öljysäiliöiden pinnoittamiseen ei saa enää ryhtyä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton