• Etusivu
  • Piha

Pihakivien käyttö – tuotteen paksuus

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Rudus Oy (Maisematuotteet)
Päivitetty 27.06.2014
20146_40057.jpg

Luonnonkivestä tehty muuri sopii hyvin Torinokiveyksen rinnalle.

Kiveys on kaunis ja toimiva päällysteratkaisu oleskelualueiden, aukioiden ja kulkuväylien käsittelyyn. Kiveämällä polut, terassit ja pihatiet syntyy luontevaa jatketta sisätiloille ja lisätilaa laadukkaaseen asumiseen. Kiven valinta voi tuntua haasteelliselta, koska tarjolla on hyvin laaja valikoima erilaisia tuotteita moninaiseen käyttöön. Pihakiviksi on tarjolla muun muassa liuskekiviä, graniittisia päällystetuotteita ja betonikiviä sekä – laattoja, joiden asennustavat ja käyttösuositukset vaihtelevat tuotteen pintakäsittelyn ja mittojen mukaan. ’Pihakivien käyttö’ -julkaisusarjassa avataan kivien valinnan periaatteita, joiden avulla on helppoa päätyä onnistuneeseen lopputulokseen.

Tilaa Rudus-pihakivi ideaesite

Tummasävyinen kiveys ei ole niin altis tahroille.
Tummasävyinen kiveys ei ole niin altis tahroille.

Tavoitteena laadukas, kestävä pihakiveys

Pihakiven valinnan lähtökohtana tulee olla kestävä, laadukas lopputulos. Piharakenteet rakennetaan huolella tehtyjen pohjien varaan, jolloin routivuus, pohjien painuminen tai vesi pinta- tai pohjarakenteessa eivät tule aiheuttamaan ongelmia. Pohjatöiden ja materiaalien laadussa sekä kerrospaksuuksissa ei voi oikaista helpoimman kautta ja vastaavasti pyrkiä paikkaamaan pohjien laatutason alenemaa päällystetuotevalinnoilla. 60 mm ja 80 mm paksuista kivistä tehdyissä kiveyksissä esiintyy routanousua molemmissa yhtälailla, jos pohja jää routivaksi.

Tarkkaa harkintaa käyttäen voi tinkiä massojen vaihdosta omakotipihan syrjäisillä kävelyalueilla, esimerkiksi puutarhapoluilla, jossa routanousu ei tuota merkittäviä ongelmia, eikä myöskään hankaloita alueen käyttöä tai vaaranna päällystetuotteen kestävyyttä käyttörasituksen ollessa vain satunnaista kävelyä ja kottikärryjen työntelyä. Tällöin tulee kuitenkin ottaa huomioon se mahdollisuus, että kiveys tulee uudelleen asennettavaksi joidenkin vuosien välein, jos kokonaisuus elää ja saumat lähtevät avautumaan kivien liikkuessa. Kivien etuna on, että ne voidaan nostaa maasta, harjata puhtaaksi sauma- ja asennushiekasta sekä asentaa aina uudelleen joko entisille sijoilleen tai kierrättää kivet uuteen käyttökohteeseen.

Pohjien tasalaatuisuus, kantavuus, tiiviys ja routimattomuus palkitaan pitkäikäisenä, tyylikkäänä, suunnitellussa korkotasossaan pysyvänä kiveyksenä, josta myös vedet ohjautuvat pois suunniteltujen kaatojen mukaisesti. Kiveysalueiden ja polkujen pohjat kannattaa teettää jo rakennuksen pohjarakentamisen yhteydessä, jolloin kustannukset pysyvät kurissa ja samalla syntyy kaikki kulkuväylät pintoja vaille valmiiksi.

Rudus Formento Louhikivi, Savu
Rudus Formento Louhikivi, Savu
Jos halutaan maksimoida kiven kestävyyttä niin valitaan paksu ja sivumitoiltaan pienehkö pihakivi.
Jos halutaan maksimoida kiven kestävyyttä niin valitaan paksu ja sivumitoiltaan pienehkö pihakivi.

Valitse oikean vahvuiset tuotteet oikeisiin paikkoihin

Pihan kivituotteet valitaan käyttötarkoituksen, muodon, värin ja pintakäsittelyn perusteella. Kivettävän alueen käyttötarkoitus voi vaikuttaa tuotteen asennustapaan. Tässä esimerkkinä toimii vaikkapa yleisesti kävely- ja oleskelualueille maavaraisesti asennettava liuskekivi. Jos liuskekiviä halutaan käyttää autopihalla niin lisää kantavuutta ja kestävyyttä on haettava asentamalla tuote massan varaan massasaumattuna.

Liuskekiveyksen saumaamiseen voi käyttää kivituhkaa, Grepuria tai sementtipohjaista saumalaastia.
Liuskekiveyksen saumaamiseen voi käyttää kivituhkaa, Grepuria tai sementtipohjaista saumalaastia.
Harmaa kiveys toimii hyvin talon värien kanssa.
Harmaa kiveys toimii hyvin talon värien kanssa.
Info

Info

- Noin 30 mm paksut betoni- ja graniittilaatat asennetaan betonirungolle maakostean betonin varaan.
- Paksuudeltaan noin 50 mm betonilaatat sekä 30-50 mm paksut liuskekivet soveltuvat maavaraiseen asennukseen kävelyalueille; pihapolkuihin ja patioihin, joissa ei ole koneellista kunnossapitoa. Sahaamalla valmistetut graniittilaatat suositellaan asennettavan massan varaan massasaumattuna.
- 60 mm paksut betonikivet soveltuvat omakotipihoihin ja kestävät henkilöautoliikenteen sekä satunnaisen raskaankin liikenteen.
- 80 mm paksuja betonikiviä suositellaan koneellisen kunnossapidon alueille ja ne kestävät toistuvamman raskaammankin liikenteen.
- Raskaasti liikennöidyille alueille soveltuvat maavaraisesti asennettuna 80 mm paksut tai sitä paksummat betonikivet sekä alkaen 80 mm paksut, kauttaaltaan lohkotut graniittipäällysteet. Sahaamalla valmistettavat graniittituotteet suositellaan asennettavan massan varaan massasaumattuna.
- Erittäin kovaa kulutusta vaativiin kohteisiin valitaan suojatiekäyttöön valmistettuja betonikiviä tai graniittituotteita.

Huomionarvoinen asia on myös alueen ylläpito, esimerkiksi lumitöissä auraamiseen käytettävä kalusto. Jos lumityöt tehdään koneellisesti, on koneiden koko syytä ottaa huomioon kiven paksuudessa, kiveyksen mitoituksessa ja väylien leveydessä työn sujuvuuden ja päällysteen kestävyyden takaamiseksi.

Rudus Formento betoni- ja graniittipäällysteillä voidaan toteuttaa rajattomasti erityyppisiä kokonaisuuksia vaihteleviin käyttötarkoituksiin. Kiveyksissä yhdistellään sekä betoni- että graniittituotteita, mikä lisää muuntelumahdollisuuksia entisestään. Jokaiseen kohteeseen on mahdollista luoda persoonallinen, paikallisuutta tukeva kiveyskokonaisuus.

Tilaa Rudus-pihakivi ideaesite

Milano kivet sopivat ajoneuvoalueiden kiveyksiin.
Milano kivet sopivat ajoneuvoalueiden kiveyksiin.
Klassikkokiviä tehdään 60 ja 80 mm paksuina.
Klassikkokiviä tehdään 60 ja 80 mm paksuina.

Sijoitus piharakentamiseen maksaa itsensä takaisin

Pihakiveys on kannattava sijoitus. Kivetty sisäänkäynti luo arvokkuutta ja laatumielikuvaa. Tutkimusten mukaan harkiten tehty piharemontti nostaa kiinteistön arvoa niin, että tehty sijoitus tuottaa heti voittoa myyntitilanteessa. Edustava piha lyhentää myös kiinteistön myyntiaikaa. Piharemonttiin kannattaa ryhtyä kovin itsekkäistäkin syistä. Millä muulla tavoin saa elämänlaatuaan kohotettua enemmän kuin sijoittamalla ympäristöön, jossa jatkuvasti oleilee tai asustaa? Asuinympäristö ja piha on läsnä lähes jokaisessa eletyssä päivässä. Pihan kulkuväylien kiveämisen myötä hiekan, kuran sekä roskien kantautuminen sisätiloihin vähenee oleellisesti, joten aikaa vapautuu enemmän myös elämästä nauttimiseen.

Rudus Oy (Maisematuotteet)
Piha
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Soraa lavalla
Pienrakentajan kiviainekset
Vielä 50 vuotta sitten pientalon rakennuspaikka valittiin paljolti maaperän mukaan Hiekkamaa oli ylivoimaisesti suosituin, ainakin jos taloon haluttiin rakentaa kellari. Nykyään tärkeimmät tontin valintakriteerit ovat sijainti ja hinta. Suurimmat rakentamisen kustannussäästöt saavutat jo suunnitteluvaiheessa. Suunnittelijoiden avulla tapahtuva kodin suunnittelu maksaa itsensä takaisin. Arkkitehti osaa niveltää toisiinsa perheen tarpeet sekä rakennuspaikan ja ympäristön antamat mahdollisuudet. Rinteeseen rakennettavaan omakotitaloon saadaan kellarikerrokseen paljon lisäneliöitä.
Betonilattian valu
Betonin valinta
Ammattilaisten roolia pienrakentamisessa ei voi koskaan kyllin korostaa. Pientalon työmaasta vastaavan pitää ymmärtää rakentamisesta ja materiaaleista laaja-alaisemmin kuin suurilla työmailla. Siksi vastaavaa valittaessa kannattaa aina kysyä hänen aikaisempia kohteitaan.Rakennesuunnittelijan tehtävänä on määritellä käytettävä betonilaatu ja rasitusluokat rakennepiirustuksiin sekä rakennuksen käyttöikätavoite. Betonia tilattaessa ilmoitetaan rakennesuunnittelijan määrittelemät tiedot valmisbetonin toimittajalle. Toimittajalta voi myös kysyä neuvoa mihin tahansa betonin valintaan ja valamiseen liittyvistä asioista.Lisätietoa betonista...
20222_3545.jpg
Onnistunut pihakivetys
Betonisten pihakivien ja -laattojen suosio kasvaa koko ajan. Eikä ihme: ne ovat helppoja asentaa, käytössä vaivattomia, viimeistelevät pihan ja jopa nostavat kiinteistön arvoa. Niiden hankkiminen suoraan kotipihalle on myös helppoa, sillä kivi- ja betonituotteita voi ostaa muun muassa Rudus Oy:n verkkokaupasta. Kaunis ja kestävä pihakivetys on helppo toteuttaa, jos se perustuu hyvään suunnitteluun ja huolellisiin pohjatöihin.
202211_80177.jpg
Suunnittele energiatehokas puurunkoinen pientalo
Talon rakentamisessa keskeistä on hyvä energiatehokkuus. Tähän voidaan parhaiten vaikuttaa suunnittelemalla tiivis ja hyvin lämpöä eristävä ulkovaippa. Lämmöneristyksessä tulisikin panostaa laadukkaisiin ja tehokkaisiin eristysratkaisuihin, jotta saavutetaan vähän kuluttava, ympäristöystävällinen ja pitkäikäinen rakennus. Energiatehokkaan puutalon rakentamiseen on nyt saatavilla uusi suunnitteluohje, joka auttaa vähän kuluttavan rakennuksen suunnittelussa.
20185_52962.jpg
Loppuuko talon hengittäminen, jos laitan höyrynsuluksi muovia?
Kosteuden torjuminen on tärkeimpiä perusteita rakennusten ilmatiiviyden parantamiselle. Sisäilma on lähes poikkeuksetta ulkoilmaa kosteampaa johtuen asumisesta ja elämisestä syntyvistä kosteuskuormista. Mikäli kostea ja lämmin sisäilma kulkeutuu rakojen ja halkeamien kautta rakenteiden kylmempiin osiin, ilman sisältämä vesihöyry voi tiivistyä vedeksi. Tällainen kosteuden tiivistyminen muodostaa ihanteellisen elinympäristön homeille ja muille mikrobeille.
20198_59346.jpg
Kotimaisten kattojen kunto urakoitsijan silmin - Milloin remontin tarpeeseen herätään?
Milloin viimeksi olet käynyt talosi katolla? Entä vilkaissut, miltä yläpohjassa näyttää? Tiedätkö todella, missä kunnossa ne ovat?Saatat vastata näihin kysymyksiin ilman lähempää tarkastelua, että hyvältä näyttää ainakin maantasalta katsottuna. Samalla saatat olla vastannut kieltävästi katon kuntotarkastusta tarjonneen yrityksen pyyntöön tulla kartoittamaan katon kunto veloituksetta asiantuntijan silmin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton