• Etusivu
  • Talo

Keittiön valaistus

Rakentajan toimitus
Päivitetty 15.02.2024
20164_45998.jpg

Keittiössä tarvitaan hyvän yleisvalaistuksen lisäksi riittävästi valoa työskentelyyn.

Keittiö on yksi kodin tärkeimmistä valaistuskohteista. Keittiössä tarvitaan hyvän yleisvalaistuksen lisäksi riittävästi valoa työskentelyyn. Keittiö tai ruokailutila on myös oleskelutilaa, jonka viihtyisyys on tärkeää. Valaistussuunnittelun tarve korostuu myös varsinaisen keittiön ulkopuolelle, kun kyseessä ovat avoimet ja yhdistetyt tilat. Valaistuksen suunnittelussa on otettava huomioon kaikki tilan käytännön toimet ja valaistuksen mahdolliset haittavaikutukset kuten häikäisyt ja heijastukset.

Yleisvalaistus

Perinteisiä loistelamppuvalaisimia käyttämällä saadaan aikaan kustannustehokas yleisvalaistus. Tehokas vaihtoehto loistelampuille on epäsuora valaistus, joka on lisännyt suosiotaan viime vuosina. Epäsuora valaistus saadaan aikaan piilottamalla valonlähde esimerkiksi kaapistojen päälle tai peitelistojen taakse, jolloin valo jakautuu seinien ja katon kautta tasaisesti koko tilaan. Epäsuoran valaistuksen ansiosta valaisin ei häikäise eikä heijasta epätoivotuista kohdista. Epäsuoraan valaisuun on saatavilla ratkaisuja niin loisteputkivalaisimista kuin uusista led-vaihtoehdoista. Energiatehokas led-valaistus onkin hyvä ja moderni valinta tiloihin, joissa valoa tarvitaan paljon ja pitkiä aikoja. Tasaisen valon antava led-paneeli on hyvä vaihtoehto yleisvaloksi.

<p data-block-key="b4l07">Epäsuora valaistus saadaan aikaan piilottamalla valonlähde esimerkiksi kaapistojen päälle tai peitelistojen taakse, jolloin valo jakautuu seinien ja katon kautta tasaisesti koko tilaan.</p>
Epäsuora valaistus saadaan aikaan piilottamalla valonlähde esimerkiksi kaapistojen päälle tai peitelistojen taakse, jolloin valo jakautuu seinien ja katon kautta tasaisesti koko tilaan.

Värilämpötilalla on väliä

Valaistuksen suunnittelussa on syytä huomioida valon värilämpötilat. Mitä yhtenäisemmät valinnat, sen rauhallisempi kokonaisuus. Loistelampuissa värilämpötila vaihtelee 2800–4500 K välillä. Työskentelytiloissa paras värilämpötila on 3000–4000 K, mutta yleisvalona se saattaa jonkun mielestä olla liian kylmä. Varmista valaisinta valitessasi, että valonlähteen värilämpötila on tarpeisiisi sopiva. Kiinteissä led-valaisimissa värilämpötilan voi usein valita sarjan eri malleista. Huomioi värilämpötiloja suunnitellessasi myös keittiöstä avautuvien tilojen valaistus.

Alasvaloja käyttäen voidaan luoda hyvä yleisvalaistus kodin jokaiseen tilaan. Alasvaloilla luotua yleisvalaistusta voidaan täydentää sisustusvalaisimilla, muun muassa lattia- ja pöytävalaisimilla.

Ruokailutilassa hyvänä yleisvalona toimii pöydän yläpuolelle sijoitettu valaisin. Sopiva korkeus pöydän pinnasta valonlähteeseen on 600 mm. Mikäli haluat, että yleisvalo on himmennettävissä, varmista, että himmennys kuuluu valaisimen ominaisuuksiin.

<p data-block-key="08u27">Varmista valaisinta valitessasi, että valonlähteen värilämpötila on tarpeisiisi sopiva.</p>
Varmista valaisinta valitessasi, että valonlähteen värilämpötila on tarpeisiisi sopiva.

Työtilojen valaistus

Työskentelyyn varattujen tilojen valaisinvalinnat ovat tehokkuuden ja turvallisuuden kannalta tärkeitä. Perinteiset välitilan loistelamppuvalaisimet on usein varustettu yhdellä tai useammalla pistorasialla. Tällaisen valaisimet ovat käteviä, sillä erillisiä pistorasioita ei työtilaan tarvitse enää asentaa. Valaisimia voi usein asentaa jonoksi, jolloin voidaan luoda tilan mittaan mahdollisimman hyvin soveltuva katkeamaton valaisinkokonaisuus.

Energiatehokkaan ja nykyaikaisen vaihtoehdon antavat led-valaisimet, jotka eivät halogeenien tapaan kuumenna kaapistoa tai työskentelytilaa. Heijastavien pintojen yläpuolelle – kuten tiskiallas – asennettavan valaisimen valon on syytä olla epäsuoraa tai peitelistalla suojattua. Heijastuksilta suojaavat esimerkiksi valmiiksi kulmaan asetettavat led-profiilit, joissa kaapistoon kiinnitettävään listaan asennetaan erillinen led-nauha, jonka päälle sijoitetaan vielä opaalikupu.

Valon määrän lisäksi on tärkeä huomioida valaisimen vedenkesto. Kuivauskaapin alapuolelle ja vesipisteiden lähelle sijoitettavien valaisinten on oltava kosteussuojattuja. Kotelointiluokan eli vesisuojauksen on oltava vähintään IP21, mutta luokitusta IP44 kannattaa käyttää. Pakkausmerkinnöistä kotelointiluokat löytyvät selkeästi tuotetietojen yhteydestä.

20146_40094.jpg
Talo
keittiö
sisätilat
sähkö
valaistus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20198_59476.jpg
Onko valojen värisävyillä väliä?
Valon värilämpötila ilmoitetaan kelvineissä. Kelvin on valon koettu sävy. Luonnossa valon värilämpötila muuttuu jatkuvasti päivän aikana aamun lämpimänpunaisesta kirkkaan sinertävään päivänvaloon ja illan siniseen hetkeen. Luonnollinen valorytmi vaikuttaa moneen asiaan muun muassa toimeliaisuuteen ja virkeyteen. On sanottu, että ihminen erottaa värilämpötiloja noin 2 700K punaisesta 11 000K siniseen saakka. Keinovalaistuksessa päivänvalona on pidetty yli 5000K värilämpötiloja, ja lämpimänä alle 3000K värilämpötiloja. Neutraaliksi värilämpötilaksi nimitetään noin 4000K värilämpötiloja.
201810_55008.jpg
Kuinka valita oikea valaistus ja värilämpötila?
Valon värilämpötila (CCT, eli correlated colour temperature) ilmoitetaan kelvineissä. Valon värilämpötila vaihtelee yksinkertaistettuna punaisen ja sinisen välillä, punaisen ollessa Kelvin-asteikon alapäässä (2000 K) ja sinisen sijoittuessa asteikon yläpäähän (12 000-18 000 K). On sanottu, että ihminen erottaa värilämpötiloja 2290-11000 K välillä. Luonnossa valon värilämpötila muuttuu jatkuvasti päivän aikana aamun lämpimänpunaisesta illan siniseen hetkeen. Valon värilämpötila kuvaa siis valon värin sävyä.
20192_56113.jpg
Keittiön led-nauhaprojekti itse tai mittatilaustyönä
Keittiön led-nauharatkaisut ovat jokaisessa kodissa yksilöllisiä. Tämä johtuu siitä, että keittiöiden muodot ja mitat vaihtelevat. Myös keittiökalusteiden paikat ja esimerkiksi liesituulettimen tyyli ja koko aiheuttaa suunnittelutarvetta toimivalle led-nauhatoteutukselle. Suunnitteluun ja toteutukseen kannattaa hankkia apua ammattilaiselta.
201812_55762.jpg
Ammattilaisen vinkit led-valaistukseen
Valaistussuunnittelu on tärkeä osa kodin remonttia tai rakentamista, eikä sitä ole järkevää jättää viime hetkeen. Harva onnistuu valaistuksen ostamisessa vain kävelemällä sisään (verkko)kauppaan ja kasaamalla kärryn täyteen lamppuja. Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä valaistussuunnittelussa kannattaa huomioida, ja mitä hyötyä valaistussuunnittelusta on.
202211_80136.jpg
Tiesitkö tämän led-valojen yleisen puutteen? Hinnalla on merkitystä
Edullinen led-valo ei välttämättä toista lainkaan tiettyjä värisävyjä. Alan ammattilainen kertoo, miten valaistussuunnittelu toteutetaan onnistuneesti.
20223_77470.jpg
Paras aika hoitaa salaojaremontti on juuri nyt
Moni mieltää salaojaremontin kesällä hoidettavaksi urakaksi. Mutta Suomen lyhyttä suvea ei kannata uhrata pihassa mylläämiselle, eli jos olet suunnitellut salaojaremonttia, toimi pikaisesti. Nimittäin routa ja Vesivekin Kesäkone yhdessä tuovat remontoijalle selkeän edun.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton