• Etusivu
  • Rakentaminen

Loma-asunto rentoutumista varten

Rakentajan toimitus
Julkaistu 12.06.2014
20146_39850.jpg

Julkisivu on pelkistetty ja sopii rantamaisemaan.

Valkoharmaa ja tyyliltään merihenkinen loma-asunto on rakennettu Aurinkolammen rantaan. Huvilan sijoittuminen tontille oli rakentajapariskunnalle selkeä – pohjoisesta puhaltava kylmä tuuli haluttiin estää. Pariskunta Jukka ja Sirpa Koivuoja ovat saaneet rakennusprojektinsa jo niin pitkälle, että enää ei ole tiedossa kuin pientä hienosäätöä ennen messujen aukeamista.

Alue tuttu entuudestaan

Koivuojille Hiekkasärkkien alue on jo entuudestaan tuttu. Sievistä kotoisin oleva pariskunta kertookin, että heillä on ollut mökki vain 500-600 metrin päässä nykyisestä huvilasta. Alue on ollut rakas jo vuosia.

-Heti kun kuultiin alueen kaavoittamisesta kiinnostuimme asiasta. Siinä vaiheessa messuista ei vielä tiedetty, vaan tieto Loma-asuntomessuista tuli vasta vuoden kuluttua siitä kun olimme ilmoittaneet kiinnostuksemme alueeseen, kertoo Jukka Koivuoja.
-Messujuttujen alkaessa mietimme asiaa uudelleen ja totesimme että tontit menevät varmasti jos nyt jätämme väliin. Näin päätimme lähteä mukaan ja päätös ei harmita. Aikataulut ovat pitäneet hyvin ja aivan samalla tavalla on pystynyt touhuamaan kuin ilman messuja, Jukka Koivuoja jatkaa.

Alue on Koivuojan pariskunnalle tuttu.
Alue on Koivuojan pariskunnalle tuttu.

Rakennusprosessi lähti liikkeelle tontin muokkauksella

Tonttia jouduttiin pariskunnan mukaan muokkaamaan paljon, sillä tontilla oli pikkuisen monttupaikkaa. Isäntä ajoi toisen rakennustyömaan ylijäänyttä hiekkaa satoja kuutioita omalle tontille, jonka jälkeen tontti muotoiltiin rakentamista varten. Maastokairaukset paljastivat, että paaluja ei huvilan alle tarvita ja lopputuloksena onkin maanvarainen alapohja.

Rakentaminen ei ihan ilman sattumuksia ole sujunut. Pariskunta kertookin naureskellen, miten piirustukset jossain välissä mystisesti muuttuivat varaston ja teknisen tilan osalta peilikuvaksi. Alun perin teknisen tilan piti sijoittua rannan puolelle, mutta pienen sekaannuksen ja nopeiden sekä tehokkaiden työmiesten johdosta tilat vaihtoivat nyt keskenään paikkaa.

-Meille on ihan sama kumpi tila on varasto ja kumpi tekninen tila. Emme lähteneet vaihtamaan tiloja alkuperäisen suunnitelman mukaiseksi, nyt vain tekninen tila on hieman suurempi kuin piti. Joka tapauksessa molemmat tilat ovat ennemmin tai myöhemmin täynnä tavaraa. Missä vaiheessa piirustukset ovat voineet muuttua, ei kukaan käsitä, pariskunta nauraa hyväntuulisena.

Lämmitys ilmavesilämpöpumpulla

Loma-asunnon lämmitysmuodoksi valikoitui ilmavesilämpöpumppu, josta on pitkällinen kokemus jo kotona. Huvilaan laitettiin mahdollisuus aurinkopaneeleille, myös maalämmöllä lämmittäminenkin tulevaisuudessa onnistuu, mikäli sille on tarvetta. Ilmavesilämpöpumppu on varmatoiminen ja kotona omakotitalossa hyväksi havaittu, laitetta ei ole kuulemma tarvinnut korjailla. Tilat itsessään lämpenevät vesikiertoisen lattialämmityksen avulla. Lisäksi kylmiä iltoja varten on loma-asunnossa vielä komea takka.

Suunniteltu itselle

Aluksi pariskunta kertoo miettineensä muitakin talotoimittajia, mutta Sievitalo valikoitui kuitenkin nopeasti, sillä he olivat heti kiinnostuneita lähtemään projektiin mukaan. Sievitalon Merikoivu 118 onkin pariskunnan mukaan juuri varta vasten heille suunniteltu.

-Alkujaan oli haave ja tarkoitus että kaikki olisi ollut yhdessä tasossa, mutta tontin muoto ei sallinut sitä. Ratkaisuksi keksittiin poikittaiset rappuset saunaan saunan ollessa metrin asuintiloja alempana, Jukka Koivuoja kertoo.

Rakennus päätettiin sijoittaa tontille siten, että pohjoisen suuntaan tulee ehjä rakennusseinä suojaksi ja aurinko pääsee paistamaan lämpimästi terassille. Autotallit ja katokset taas katkaisevat kadulta tulevan liikenteen ja hälinän toimien samalla näkösuojana.

-Suurin osa alueen rakennuksista onkin suoraan merelle päin, mutta me päädyimme kylmän pohjoistuulen takia rakentamaan näin, pariskunta summaa.

Varsinaista kaikkein rakkainta kohtaa Koivuojan pariskunta ei osaa nimetä. Kokonaisuus miellyttää ja loma-asunnosta pariskunnan mukaan tuleekin todennäköisesti paikka, jonne tullaan rentoutumaan ja viettämään aikaa ystävien ja aikuisten lasten kanssa.

-Koska olemme maanviljelijöitä, riittää arjessamme puuhaa. Halusimme paikan jossa voi rentoutua ja loma-asunnon piha on myös suunniteltu samalla ajatuksella – siellä ei tarvitse tehdä mitään ellei erityisesti halua, isäntä toteaa.

Rakennus sijoitettiin niin, että kylmä pohjoistuuli ei pääse puhaltamaan terassille.
Rakennus sijoitettiin niin, että kylmä pohjoistuuli ei pääse puhaltamaan terassille.

Sauna tarkoituksella erillään muusta huvilasta

Koivuojan pariskunnalle oli alusta asti selvää, että saunatilat eristetään muusta asuintilasta omaksi rakennuksekseen. Näin kosteus ei pääse sisätiloihin ja kesäisin saunaa lämmitettäessä huvila ei lämpene turhaan. Lasiterassi rakentuikin kahden osan välille vilvoittelu- ja seurustelupaikaksi.

-Halusimme lasiterassin tähän väliin. Nyt ei tarvitse talvisinkaan kulkea lumihangessa saunaan. Lisäksi ajatuksenamme on hankkia lasiterassille säteilylämmitin, jolloin voimme jatkaa oleskelua tilassa pitkälle syksyyn, pariskunta kertoo.

Lasiterassin liukuovet ovat tummennettua lasia, jolloin kesähelteillä aurinko ei pääse suotta häikäisemään tai lämmittämään tilaa. Lasiterassin lattiamateriaali on myös pitkälle mietitty, ja valituksi tulikin UV-säteiden sekä kosteuden ja kulutuksen kestävä muovitettu laminaatti.

Saunan päädyssä oleva terassi rakentui ennemmin rakennuksen itsensä takia kuin terassitilan tarpeeseen. Koska sauna sijaitsee lähellä vesirajaa, saattaa korkealla käyvät aallot hiljalleen syödä rantaa rakennuksen alta. Saunarakennuksen alle rakennettiinkin erityinen ankkurirakenne estämään maan liikkumista ja ranta saatiin niin sanotusti sidottua.

-Tätä ratkaisua ei ollut alkuperäisissä piirustuksissa, vaan kysyimme rakennustarkastajalta lupaa tehdä tällainen ratkaisu. Työt tehtiin ja arkkitehti piirsi kuvat lopuksi, Jukka Koivuoja kertoo.

Lasiterassi yhdistää huvila-rakennuksen sekä saunan.
Lasiterassi yhdistää huvila-rakennuksen sekä saunan.

"Saunassa pitää voida tehdä saunasopimuksia"

Itse sauna on kooltaan komea, pariskunnan mukaan saunojia voi olla samanaikaisesti jopa parikymmentä. Saunatilan leveällä mustalla paneelilla paneloituja seiniä kiertää ikkunat, joista on hulppeat näköalat lammelle sekä merelle. Kontrastiksi tummalle seinäpinnalle on valittu vaaleat lauteet. Saunan lasiovi on heille varta vasten hankittu. Ovi on hiekkapuhallettu, jolloin saatiin oveen toistumaan sama pyöreä kuvio, kuin esimerkiksi pääovessa.

-Meillä on aina ollut iso sauna, joten emme oikein osaa edes ajatella että sauna olisi pieni. Aiemmassa mökissämme, jonka ostimme valmiina, oli pieni sauna – lauteita ja kiuasta muuttamalla saimme siitäkin saunasta toimivan, pariskunta kertoo hymyssä suin.

Pesuhuoneen suuntaan tulevia seiniä ei pariskunnan mukaan missään nimessä haluttu lasisiksi.
-Ei saunasopimuksiakaan voi tehdä jos on kuin akvaariossa kaiken kansan nähtävillä, isäntä kertoo nauraen.

Nyt näitä laatoitettuja seiniä koristaa Ville Tanhualan ruiskumaalaustekniikalla toteuttamat taulut, joista toinen esittää merta ja toinen vuoria. Vuoristomaiseman hauskana yksityiskohtana on taivaalla liitävä varjoliitäjä – idea tarttui isännän harrastuksesta.

Saunaan valittiin leveä tumma paneeli sekä vaaleat lauteet.
Saunaan valittiin leveä tumma paneeli sekä vaaleat lauteet.
Pesuhuoneen seiniä koristavat Ville Tanhualan ruiskumaalaamat taideteokset.
Pesuhuoneen seiniä koristavat Ville Tanhualan ruiskumaalaamat taideteokset.

Sisätilat avarat ja tilavat

Koska huvila sijaitsee hiekkasärkillä, oli lattiamateriaaliksi hyvin helppo valita laatta. Olohuoneen kulmaan on sijoitettu suuret ikkunat, joista avautuu komea näköala niin lammelle kuin merelle. Keittiö on olohuoneen kanssa samaa yhtenäistä tilaa. Lisäksi huvilasta löytyy kodinhoitohuone sekä erillinen wc suihkulla, joten saunarakennukseen asti ei aina tarvitse mennä. Makuuhuoneita on kaikkiaan kolme.

-Jos meille tulee isompi porukka saunailtaa viettämään, halusimme että huvilasta löytyy 3 huonetta eli 2 varsinaista makuuhuonetta ja yksi vierashuone/työhuone, jonne saa myös levitettyä sängyn. Päämakuuhuoneen sijainti oli selvä, sillä halusimme näköalan lammelle. Samalla saimme myös erillisen kulkumahdollisuuden lasiterassille sekä saunaan, pariskunta kertoo.

Päämakuuhuone on tilava ja valoisa. Parasta on näköala ikkunoista.
Päämakuuhuone on tilava ja valoisa. Parasta on näköala ikkunoista.
Info

Info

Kohteen numero 7 löydät osoitteesta Aurinkolammentie 19.
Tervetuloa tutustumaan!

Huoneistoala 118 m²
Huoneiston kokoonpano: 4 h + K sekä erillinen sauna-rakennus, autotalli ja –katos + varastotilat
E-luku 182
Energiatehokkuusluokka: C

Haluatko ostaa liput jo ennakkoon? Voit ostaa pääsylippusi Loma-asuntomessuille sekä Asuntomessuille Jäsentukusta.
Lippukauppaan

Katso lisää www.asuntomessut.fi

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20123_29911.jpg
Pihakivien käyttökohteet
Viheralueet• Pihan kävelytieto Päällysteeksi sopivat niin pihakivet kuin –laatat.o Pihakiven korkeudeksi riittää 50-60 mm, mutta pihalaatan paksuus voi olla 40-50 mm. o Ruduksen Pihakivi 50 sopii erinomaisesti pihan kulkuteille. Kiven paksuus on 50 mm.
20235_81894.jpg
Puupinnat kuntoon huoltomaalauksella
Ulkoseinät, aidat, terassit ja kalusteet kaipaavat huoltoa; haalistuneen maalin uusimista, värin vaihtoa tai kuluneen lakkapinnan kunnostamista. Perinteiseen pensseliin verrattuna maaliruiskulla työ käy nopeasti ja helposti.
20223_77486.jpg
Osmo Color
Jos kuulut heihin, jotka hakevat luonnonmukaisia sekä ympäristöä kunnioittavia pintakäsittelyvaihtoehtoja puulle, olet tullut oikeaan paikkaan. Pitkät perinteet omaavat Osmo Color -tuotteet ovat kestävä valinta, joka kunnioittaa niin kotia kuin luontoakin.
202212_80473.jpg
Löylyn henki kuntoon venttiilein
Täydellisessä saunassa on viihtyisä tunnelma ja hyvät löylyt. Olennainen osa onnistunutta saunakokemusta on toimiva ilmanvaihto. Löylyä lyödessä saunoja jaksaa nauttia lämmöstä, kun löylyn mukana saunaan kulkeutuu happipitoista ja raikasta ilmaa.
201610_47538.jpg
Digitaaliset mittatyökalut helpottavat remonttia
Arvailuihin ei ole syytä tyytyä rakentaessa tai remontoidessa: mittaaminen on tarkkuustyötä. Pienen pienikin virhemittaus, ja suunnitelmat ovat pielessä. Digitaaliset mittatyökalut ovat monipuolisia ja sisätiloissa entistä tärkeämpiä.
3134_871907988_20189111073.jpg
Omakotitalon jyrkkä harjakatto uusittiin tyylikkäällä EVO-laattakattotiilellä
Omakotitalon jyrkkä harjakatto uusittiin tyylikkäällä Ormax Evo -laattakattotiilelläKING OF ROOFS 2019 -KATTOREMONTTIKOHDETOTEUTUS /Walttia OyErään talon tarinaSuomi. 1990-luku. Naapurimaassa kuohuu Neuvostoliiton romahtaessa. Lama on todellisuutta. Suomi liittyy Euroopan unionin jäsenmaaksi. Nokia nousee ja menestyy komeasti. Hyvinkäällä suunnitellaan kunnollisen talon rakentamista. Huolellisen suunnittelun tuloksena rakennetaan komea tiiliverhoiltu omakotitalo suositun asuinalueen laidalle, puistoon rajoittuvalle tontille. Vesikaton profiiliksi valitaan alueen taloista poiketen hieman jyrkempi harjakatto. Katemateriaaliksi valikoituu alueella yleinen tiili. Aluskatteena käytetään siihen aikaan laadukkaana pidettyä pahvista aluskatetta. Muutama kattoikkunakin halutaan tuomaan yläkertaan lisää valoa ja eurooppalaista tunnelmaa. Kaikki on hyvin, tiilikaton alla on hyvä elää ja asustella.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton