• Etusivu
  • LVI

Varaajalla lämmitysjärjestelmä tehokkaaksi

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Kaukora Oy
Julkaistu 10.02.2014
20142_37893.jpg

Asunnon kokoon ja lämmönlähteeseen perustuva varaajan mitoitustaulukko. Aurinkokennojen varauskykyyn vaikuttaa järjestelmän mitoitus ja toteutus (joissakin kohteissa todelliset arvot saattavat vaihdella paljonkin). (klikkaa taulukko isommaksi)

LVI-suunnittelu on aina iso osa rakennusprojektia. Niin uudisrakentaja kuin lämmitysjärjestelmän saneeraajakin joutuu puntaroimaan mahdollisten lisäkustannusten arvoa järjestelmän toimivuudelle ja käytännöllisyydelle.

Lue lisää Akvatermin lämmönvaraajista

Yksi mahdollisia lisäkustannuksia aiheuttava komponentti järjestelmässä on lämminvesivaraaja. Moni järjestelmä kykenee toimimaan ilman sitä, mutta sen hyödyt ovat kuitenkin merkittävät. Siksi jokaisen kyseistä päätöstä puntaroivan olisi hyvä tutustua varaajan hyötyihin niin käyttöiän, muodostuvien kustannusten ja säästöjen kuin itse järjestelmän toimivuuden ja käytännöllisyydenkin kannalta.

Lämpöpumput sisältävät usein jo itsessään käyttövesivaraajan. Siksi moni lämpöpumpun hankkija jättää erillisen varaajan hankinnan jo suunnittelun alkuvaiheessa pois hankintalistalta. Kuitenkin erillinen lämminvesivaraaja kytkettynä pumpun rinnalle on useimmiten ainoastaan hyödyksi. Oikein säädetyn ja kytketyn varaajan lisääminen järjestelmään vähentää merkittävästi pumpun käynnistysmääriä ja näin pumpun käyttöikä kasvaa. Pumpun oman käyttövesivaraajan teho ei aina riitä kulutushuippujen käyttöveden tuottamiseen. Lisäksi varaaja-pumppu –yhdistelmällä voidaan rakentaa järjestelmä niin, että pumpun koon ei tarvitse olla yhtä iso kuin ilman varaajaa ja näin saadaan kustannussäästöjä. Pumpun rinnalle kytketty varaaja mahdollistaa myös hybridiajattelun eli sen, että päälämmönlähteen rinnalle kytketään nyt tai tulevaisuudessa muita lämmönlähteitä - esimerkiksi tulisija tai vaikkapa aurinkopaneelit.

Aurinkolämmön talteenotolla optimoitu veden käyttö

Aurinkolämpöä hyödynnettäessä varaajan lisääminen järjestelmään on lähes ehdoton ratkaisu. Varaajalla varustettu järjestelmä kykenee valjastamaan auringosta saadun energian alemmilla lämpötiloilla verrattuna pelkällä ulkoisella vaihtimella varustettuun järjestelmään. Aurinkolämmön talteenotto varaajan sisälle sijoitetun kierukan avulla minimoi veden sekoittumisen varaajan sisällä - kerrostuminen tehostuu ja eri lämpöiset vesikerrokset saadaan optimoidummin käyttöön. Lisäksi ulkoinen vaihdin vaatii erillisen kiertovesipumpun, mikä lisää energiankulutusta. Riittävän iso massavesivaraaja kykenee myös varastoimaan paljon energiaa. Aurinkoisenakaan päivänä lämpöä ei tarvitse hukata nesteen kiehumisen pelossa vaan varaajan vesitilavuus kykenee säilyttämään lämmön varaajassa tehokkaasti siihen saakka, kun sitä tarvitaan.

Varaaja vähentää hiukkaskuormaa

Perinteisesti varaajia on hyödynnetty parhaiten puukattilan kumppanina. Varaaja kasvattaa vesitilavuutta, johon lämpö varataan. Näin sekä lämpöä että käyttövettä on saatavissa pidemmän aikaa ja kattilan lämmitysväli voi olla esimerkiksi yksi vuorokausi. Veden kiehumisriski pienenee ja myös kattilan hyötysuhde paranee. Varaajan vankan eristyksen ansiosta vesi säilyy pidempään lämpimänä kuin itse kattilassa. Varaajan ja kattilan väliin on hyödyllistä kytkeä latauspumppu, jolla kattilan vesi saadaan siirtymään optimoidulla tavalla varaajaan. Oikein kytketyn varaaja-kattila –järjestelmän myötä kattilan palaminen saadaan optimaalisemmaksi, mikä vähentää myös hiukkaspäästöjä ja ympäristölle aiheutuvaa kuormaa.

Hybridivaraaja, johon kytketty useita lämmönlähteitä.
Hybridivaraaja, johon kytketty useita lämmönlähteitä.
Kaukora Oy
LVI
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Lämminvesivaraaja, josta lähtee putkia
Akvaterm-varaajat
Lämmön varaaminen veteen on käytännöllinen ja helppo tapa varastoida lämpöä. Lämminvesivaraajalla täydennettyä vesikeskuslämmitystä voidaan pitää hyvänä ja toimivana ratkaisuna sekä nyt että myös pitkälle tulevaisuuteen, koska se on energian lähteestä riippumaton.
20074_4346.jpg
Akvaterm-lämmönvaraaja
Ketju on yhtä vahva kuin…Sanonta pätee hyvin lämmityskattila-asennukseen. Usein mielenkiinto kohdistuu vain itse kattilaan. Vähintään yhtä tärkeää on ammattimainen asennustyö. Uuden kattilan ja varaajan osto on kuin naimisiinmeno, ei siis mikään pikku juttu.Kattilan luvataan toimivan noin 20-25 vuotta. Yhtä tärkeää on sen optimaalinen toiminta koko elinkaarellaan. Oikealla tavalla toimivat latauspumppu, shunttiautomatiikka, pumput, venttiilit, putkimitoitukset sekä asennustavat muodostavat toimivan kokonaisuuden. Siksi ketjun kaikkien lenkkien on oltava yhtä vahvoja. Kaukora Oy tuo maahan kaikkia näitä tuotteita, joten pakettihankintana voit olla varma ketjun kestävyydestä.Lisätietoa lämmönvaraajista
20083_9758.jpg
Lämmön varaaminen
Lämmön varaaminen veteen on helppo ja käytännöllinen tapa varastoida lämpöä. Lämminvesivaraajia käytetään lisäämään asumismukavuutta, parantamaan energialähteen palamistulosta ja mahdollistamaan valmiuden myös tulevaisuudessa erilaisille energia- ja laitevaihtoehdoille.
20183_52113.jpg
Ilmavesilämpöpumppu kasvanut kodin lämmittäjäksi
Uutta omaa kotia rakentavista melkein kaikki tietävät maalämmön tehokkuuden – ja suurin osa myös valitsee sen. Myös korjausrakentajat arvostavat maalämmön energiasäästöä ja helppohoitoisuutta. Aina maalämpö ei kuitenkaan ole realistinen valinta, mutta onneksi löytyy vaihtoehtoja, erinomaisiakin.Lämmittäminen ilmasta kerätyllä energialla on monelle tuttu ilmalämpöpumpuista. Samaa periaatetta käytetään ilma-vesilämmityksessä, jossa ilmasta kerätty lämpö jaetaan lattia- tai patterilämmityksellä talon tiloihin ja lisäksi saadaan kodin lämmin vesi. Parhaista laitteista on useiden vuosien positiiviset kokemukset, vaikka maalämmön tehokkuuteen ei ole päästykään.
50_P_16681.jpg
Asuntomessut Vaasassa
Lämpöä merenpohjastaVaasan kaupunki ja Osuuskunta Suomen Asuntomessut allekirjoittivat tiistaina 13.11.2007 yhteistoimintasopimuksen. Sopimuksessa määritellään osapuolten tehtävät, työnjako, vastuut ja velvoitteet. Asuntomessut Vaasassa järjestetään Vaasan Suvilahdessa ensi kesänä, 11.7.10.8.2008.Asuntomessualueelle rakennettu matalalämpöverkko, jonka avulla messutaloja lämmitetään merenpohjan lämmöllä, on kerännyt paljon huomiota jo ennen messuja. Merenpohjaan on vaakaporattu 7 kilometriä putkistoa, jolla lämpöä kerätään keskitetysti pientaloihin. Energian käyttöä ei mitata, sillä matalalämpöverkon käyttömaksu on vuodessa kiinteä. Matalalämpöverkko voitti vuonna 2006 Innosuomi-palkinnon ja kesällä 2007 Suomen Kauppa- ja teollisuusministeriö myönsi myös rahoituksen hankkeen toteuttamiseen.
20209_66624.jpg
Muista tämä, kun harkitset öljylämmityksestä luopumista
Viime syyskuun alusta alkaen pientalojen omistajat ovat voineet hakea tukea öljylämmityksen vaihtamiseen, kun on vaihdettu kestävämpään lämmitysmuotoon. Avustuksen suuruus oli 2500–4000 euroa. Hakemuksia on tähän mennessä jo tullut huimat yli 11 000 kappaletta. Vuodelle 2021 määrärahaa on varattu lisää 9,4 miljoonaa euroa, jolla kannustetaan pientalojen asukkaita siirtymään ekologisempaan lämmitykseen ja samalla osallistumaan hiilineutraali Suomi vuonna 2035 tavoitteeseen.Lämmitysjärjestelmä on aika vaihtaa, kun vanha järjestelmä tulee tiensä päähän tai energiakustannuksia halutaan pienentää. Tällöin kannattaa harkintaan ottaa varsinkin maalämpö- tai ilma-vesilämpöpumppu. Suurimman 4000 euron avustuksen saa, kun vaihtaa öljylämmityksen edellä mainittuihin lämpöpumppuihin. Avustuksen lisäksi lämpöpumpulla lämmität kotisi varmasti ja energiatehokkaasti ympäri vuoden.Lue lisää avustuksesta >>

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton