• Etusivu
  • LVI

Nollaenergiatalo Villa ISOVERin aurinkosähkön seurantamittaukset

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Saint-Gobain Finland Oy / ISOVER
Päivitetty 06.02.2014
20142_37827.jpg

Villa ISOVERin aurinkosähköntuottoa heinä-marraskuu 2013. (klikkaa kuva isommaksi)

Villa ISOVERin aurinkosähköntuottoa on seurattu heinäkuusta 2013 lähtien. Kohteeseen on asennettu noin 80 m² 130 kWh aurinkosähköpaneeleita, joiden on arvioitu tuottavan vuodessa noin 8,4 MWh energiaa. Tähän asti aurinkosähkön tuotto on pysynyt hyvin linjassa ennusteiden kanssa.

Energiankulutus syys-lokakuu 2013

Vuoden kääntyessä lopuilleen aurinkosähkön ja -lämmön tuotanto supistuu. Lisälämmönlähteenä ja tunnelman tuojana käytetään varaavaa tulisijaa.

Villa ISOVER asukkaineen valmistautui syksyn lopulla ensimmäiseen talveen. Murtoniemet muuttivat uuteen kotiinsa elokuun lopulla asuntomessuporttien sulkeutumisen jälkeen. Uuteen kotiin on aina totuttelemista. Murtoniemen perheessä on jännittyneenä seurattu myös kodin energiatalouden toimintaa.

Lisää tietoa passiivitaloista

Syksylläkin syntyy sähköä

Laskennallisesti Villa ISOVER kuluttaa vuodessa 8400 kWh sähköä. Sen kattamiseksi katon etelälappeelle asennettiin huipputeholtaan 9,4 kW aurinkosähköjärjestelmä. Järjestelmän paneelien pinta-ala on noin 80 m².

Asukkaiden lisäksi myös Villa ISOVERin suunnittelijat ja rakennuttaja ovat seuranneet aurinkosähköjärjestelmän tuotantoa mielenkiinnolla. Ensimmäisten täysien asumiskuukausien syys- ja lokakuun aurinkosähkötuotantantoluvut ovat osoittautuneet varsin hyvin odotusten mukaisiksi.
– Syyskuussa järjestelmä tuotti 6 % arvioitua enemmän jas lokakuu 2 % vähemmän. Kokonaistuotto on nyt 2,7 % pienempi kuin laskettu arvio eli aika hyvin ollaan aikataulussa, kehityspäällikkö Jussi Jokinen kertoo.

Aurinkosähköjärjestelmän tuotantoa nollaenergiatalo Villa ISOVERissa
Aurinkosähköjärjestelmän tuotantoa nollaenergiatalo Villa ISOVERissa

Järjestelmä toimii automaattisesti siten, että kaikki mahdollinen tuotettu aurinkosähkö käytetään itse. Vain ylijäämä myydään verkkoon. Villa ISOVERissa on Fortumin sitä varten kehittämä energian hallintajärjestelmä, jonka tavoitteena on energian mahdollisimman tehokas käyttö ja kustannusten minimointi. Järjestelmä hyödyntää muun muassa sähkön tuntihintoja ja talon katolla olevien aurinkopaneelien sähköntuotantoa. Syyskuussa sähköä on myyty Fortumille 340,62 kWh ja ostettu 491,20 kWh. Lokakuun luvut ovat 184 kWh ja 622,66 kWh.

Energianhallintajärjestelmää hiotaan vielä, mutta jatkossa järjestelmästä saadaan tietoa myös ostetun sähköenergian osalta ja eri laitteiden osuuksista.

Säällä merkitystä

Kun aurinkosäteilyn mittaus saadaan käyntiin, se kertoo, paljonko aurinkoa kulloisenakin ajankohtana on katolle saatu. Syksy on ollut sateinen ja harmaimpina päivinä järjestelmän tuotanto onkin Jussi Jokisen mukaan ollut 0.

Järjestelmän suunnittelusta ja toimituksesta vastanneen Solerasin aurinkosähköasiantuntija Asko Rasinkosken mukaan loppusyksyn ja talven tuotolla ei vuoden kokonaistavoitteisiin ole juurikaan vaikutusta. Järjestelmän tuotto kun keskittyy alku- ja keskikesään.
– Toivotaan, että talvesta ei tule kovin luminen, sillä se voisi heikentää kevättalven sähkön tuottoa. Todennäköisesti tuoton kannalta paras talvi olisi vähäluminen pilvipoutainen keli, hän sanoo.

Villa ISOVER

Villa ISOVER on laskennallinen nollaenergiatalo. Laskennallinen tarkoittaa sitä, että vuoden aikana ostetun ja itse tuotetun energian määrän tulisi olla yhtä suuri. Villa ISOVERin energiatarvetta on vähennetty passiivisin keinoin mm. rakennuksen suuntaamisen ja rakenteiden tiiveyden ja energiatehokkuuden avulla. Villa ISOVERin rakenteet ovat erittäin tiiviit: sen yläpohjan U-arvo on 0,06 W/m²K ja ulkoseinärakenteen 0,09 W/m²K.

Ville ISOVERin energiantuotannosta huolehtii hybridienergiajärjestelmä. Lämpöä otetaan ja siirretään kaksoisvaippavaraajaan sekä maasta että suoraan auringosta. Aurinkokeräimiä katolla on 6 m². Koneellisen ilmanvaihdon lämmöntalteenotto on tehokas.

20142_37828.jpg

Nollaenergiatalossa eristeet tärkeässä osassa

Kantavan rungon osuus on eristetty TM-testivoittaja (6/2012) ISOVER KL-33 eristeellä. Eristys on toteutettu kahdella 150 mm paksulla eristekerroksella. Rungon ulkopinnassa on käytetty 100 mm paksua ISOVER RKL-31 Facade tuulesuojavillaa katkaisemaan kaikki mahdolliset kylmäsillat runkotolppien ja liittymien kohdilla. Yläpohja on eristetty ISOVER Puhallusvillalla.

ISOVER KL-33 kuuluu lämmöneristysominaisuuksiltaan villaeristeden parhaaseen viiden tähden ULTRA -luokkaan. ISOVER KL-33 eristyslevyn lämmöneristävyys yli 10 % parempi kuin STANDARD -luokan mineraalivillaeristeiden. Parempi lämmöneristävyys tuo säästöjä lämmityskuluissa koko rakennuksen tulevan eliniän. Parantunut kuidutustekniikka on tehnyt tuotteesta entistä miellyttävämmän käsitellä. ISOVER KL-33 on pinnoittamaton eristevillalevy. ISOVER KL-33 on valmistettu epäorgaanisesta ja kemiallisesti neutraalista materiaalista, eikä se sisällä korroosiota aiheuttavia ainesosia. ISOVER KL-33 on lahoamaton ja hajuton tuote eikä se tarjoa homesienille otollista kasvualustaa. Täyttää rakennusmateriaalien päästöluokan M1.

ISOVERin ISOVER RKL-31 FACADE on pinnoitettu tuulensuojaeriste. RKL-31 FACADE on suunniteltu käytettäväksi kaiken tyyppisten rakennusten tuulensuojauksessa (myös P1 ja P2 paloluokan rakennuksissa). RKL-31 FACADE sopii erinomaisesti myös vanhojen rakennusten lisälämmöneristeeksi. RKL-31 FACADE levyn tuulensuojapinnoite suojaa hyvin tuulta ja kosteutta vastaan, pinnoite on myös erittäin hyvin vesihöyryä läpäisevä. ISOVER RKL-31 FACADE -tuotteilla on markkinoilla olevista villaeristeistä parhaat lämmöneristysarvot, lambda Declared vain 0,031 W/mK. Tuulensuojaeristettä käyttämällä vältetään kylmäsillat ja voidaan tehdä energiatehokkaampia rakenteita. ISOVER RKL-31 FACADE on jäykkä, pitkiltä sivuilta pontattu, tuulensuojapinnoitteella pinnoitettu eristelevy eli ns. tuulensuojalevy. RKL-31 FACADE on valmistettu epäorgaanisesta ja kemiallisesti neutraalista materiaalista, eikä se sisällä korroosiota aiheuttavia ainesosia. RKL-31 FACADE on lahoamaton ja hajuton tuote eikä se tarjoa homesienille otollista kasvualustaa. Täyttää rakennusmateriaalien päästöluokan M1.

ISOVER Puhallusvilla on irtonaista palamatonta lämmöneristettä, jota käytetään pääsääntöisesti yläpohjien eristämiseen. ISOVER Puhallusvilla on ekologinen valinta: se valmistetaan osittain kierrätyslasista ja paras paloluokka (A1) on saavutettu ilman myrkyllisiä palonestoaineita. ISOVER Puhallusvillan hyvä eristyskyky säilyy koko rakennuksen eliniän ajan ja se sopii sekä uudisrakennuksiin että vanhojen rakennusten lisälämmöneristykseen. ISOVER Puhallusvilla toimitetaan kohteeseen puhallettuna ISOVERin sopimuspuhaltajan toimesta. ISOVER Puhallusvilla on lasivillasta valmistettua irtoeristettä. ISOVER Puhallusvilla on valmistettu epäorgaanisesta ja kemiallisesti neutraalista materiaalista, eikä se sisällä korroosiota aiheuttavia ainesosia. ISOVER Puhallusvilla on lahoamaton ja hajuton tuote eikä se tarjoa homesienille otollista kasvualustaa.

Saint-Gobain Finland Oy / ISOVER
LVI
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Jääpuikkoja omakotitalon räystäällä
Miksi jääpuikkoja roikkuu räystäällä?
Nuo kauniit ja kimaltavat luontoäidin luomukset, jääpuikot, voivat kertoa terävällä kielellään yläpohjan eristeongelmasta. Jääpuikot voivat olla merkki eristeiden riittämättömyydestä tai jostain rakennusfysikaalisesta ongelmasta. Olemattomat tuuletusraot eivät päästä kattoa tuulettumaan kunnolla, jolloin kosteus voi tiivistyä katon alapintaan. Yläpohjan vuosikymmenet palvelleet eristeet eivät enää vastaa nykynormeja, jolloin lämpö karkaa harakoille. Oikein suunniteltu rakenne pitää lämmön sisällä ja kosteuden poissa rakenteista.Antaa harakoiden hytistä katonharjalla.
201211_33043.jpg
Nollaenergiatalo Villa ISOVER - esittely
Tässä esitellään Villa ISOVER, kuten se toteutetaan Hyvinkään Asuntomessuille."Tavoitteena on ollut luoda rakennus, joka on ennen kaikkea tilallisesti mielenkiintoinen, ympäristön huomioiva, asuttava ja tarpeen mukaan joustava koti perheelle, ja joka on toteutettavissa nollaenergiaperiaatteiden mukaan."Tutustu Villa ISOVERin suunnitelmiin ja rakennusvaiheisiin
20131_33265.jpg
Huippuluokan ISOVER-eristeet
Lämmöneristämisen ja ilmanvaihdon oikeanlainen toteuttaminen on eräs keskeisimmistä tekijöistä rakennuksen asumisviihtyvyyden kannalta. Tehokkaaseen lämmöneristämiseen sijoitetut eurot palautuvat pienentyneinä lämmityskuluina muutamassa vuodessa. Rakenteet tulee suunnitella ja toteuttaa siten, että lämmöneriste pysyy kuivana eikä sen läpi kulje hallitsemattomia ilmavirtauksia.
20114_25611.jpg
Loma-asuntomessuille Mäntyharjulle
Yhdeksännet Loma-asuntomessut järjestetään 27.6.-10.7. Mäntyharjussa. Mäntyharju on tehty vehreistä metsistä, yritteliäistä ihmisistä ja vireästä elämästä ympäri vuoden. Loma-asuntomessualue Pyhäkosken Pähkinälehto sijaitsee Pyhäveden rannalla 10 km Mäntyharjun keskustasta länteen, n. 2 km valtatie 5:n ja Vihannansalmentien risteyksestä etelään. Etäisyys messualueelta Vihantasalmen Honkahimmelille, maailman suurimmalle valtatiellä olevalle puusillalle on n. 2,3 km.
20196_58844.jpg
Erittäin kompakti pöytäsaha monipuoliseen käyttöön
Tarkka ja siisti katkaisujälki ovat keskeisiä ominaisuuksia sahauksessa. Boschin kehittämä uudenlainen teräteknologia tuo pöytäsahaukseen uutta ulottuvuutta aiempaa monipuolisemman käytettävyyden myötä.
20125_30955.jpg
Sadevesijärjestelmän uusiminen säästää seinää
Väärin toimiva tai toimimaton sadevesijärjestelmä käy paitsi perustusten myös julkisivun sekä tiettyjen vesikattomuotojen päälle. Katolla makaava vesi aiheuttaa pahan vahingon katon rakenteisiin päästessään eikä sadevesinoro kovin mukavalta tunnu sisälle tippuessaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton