• Etusivu
  • Rakentaminen

Kasvinsuojeluainelainsäädäntö uudistui- ammattikäyttäjät koulun penkille

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö TTS-Kehitys Oy
Julkaistu 16.01.2014
20141_37584.jpg

Helmikuun koulutuksen erityiskohteena ovat urheilunurmikot.

Uudistunut laki kasvinsuojeluaineista toi mukanaan mm. asetukset koulutusohjelmasta ja integroidun torjunnan yleisistä periaatteista. Samalla kaikkien vanhojen kasvinsuojelututkintojen voimassaolo päättyi vuonna 2012. Kaikkien ammattikäyttäjien ja myyjien on suoritettava uusi kasvinsuojelututkinto 26.11.2015 mennessä.

Uuden kasvinsuojeluainelain (1563/2011) mukaan kasvinsuojeluaineita koskeva tutkintovelvoite koskee kaikkia kasvinsuojeluaineiden ammattikäyttäjiä. Uusi koulutus- ja tutkintojärjestelmä korvaa jatkossa ympäristötukeen kuuluvan koulutuksen ja erityistutkinnon, jotka nykymuodossaan poistuvat. Uusi kasvinsuojeluaineita koskeva tutkinto tulee suorittaa 26.11.2015 mennessä. Tutkinto tulee uusia viiden vuoden välein. Koulutuksen sisältö on määritelty maa- ja metsätalousministeriön asetuksessa koulutusohjelmasta.

Tavoitteena kasvinsuojeluaineiden vastuullinen käyttö

Lainsäädännön ja uuden kasvinsuojelututkinnon tavoitteena on taata kasvinsuojeluaineiden asianmukainen ja vastuullinen käyttö sekä käytöstä aiheutuvien riskien vähentäminen Kasvinsuojeluaineiden käyttäjien pitää perustaa torjuntatoimenpiteet tarkkailuhavaintoihin. Torjunnan onnistumisen seuranta auttaa suunnittelemaan seuraavan vuoden torjuntaa entistä paremmaksi. Tavoitteena on kiinnittää aiempaa enemmän huomiota kasvintuhoojien lisääntymisen ennaltaehkäisyyn. Torjunnan tulee olla myös taloudellisesti kannattavaa, eli siinä pitää yhdistellä fysikaalisia, biologisia tai kemiallisia menetelmiä.

Integroidun kasvinsuojelun periaatteet keskeisessä roolissa

Kestävää kasvinsuojelua edistetään integroidun kasvinsuojelun avulla. Maa- ja metsätalousministeriö on antanut asetuksen integroidun torjunnan yleisistä periaatteista, joita kasvinsuojeluaineiden ammattikäyttäjien tulee noudattaa 1.1.2014 lähtien. Integroidussa kasvinsuojelussa yhdistellään monipuolisesti erilaisia torjuntamenetelmiä. Tuhoojien esiintymistä ennaltaehkäistään mm. monipuolisen viljelykierron, muokkausmenetelmien ja terveen lisäysmateriaalin avulla. Rutiininomaisesta kasvinsuojeluaineiden käytöstä luovutaan ja torjuntatoimenpiteet tehdään aina havaitun tarpeen mukaan. Kasvintuhoojia tarkkailemalla voidaan valita oikea torjuntamenetelmä oikeaan aikaan.

Integroidulla torjunnalla viheralueilla tarkoitetaan mm. että tarkkaillaan kasvustoja, harkitaan mahdollisuuksien mukaan ei-kemiallisia torjuntakeinoja, minimoidaan kasvinsuojeluaineiden käyttö vain välttämättömimpään, dokumentoidaan onnistumiset ja opitaan, suunnitellaan ja ennaltaehkäistään. Kemiallinen torjunta on integroidussa kasvinsuojelussa yksi vaihtoehto muiden joukossa. Kasvinsuojeluaineiden tehoa ja käyttöä tarkkailemalla käyttäjä oppii, millä menetelmillä saavutetaan paras torjuntatulos.

Kun lisäksi kasvinsuojeluaineiden tehoainetta vaihdetaan vuosittain, eivät rikkakasvit, kasvitaudit ja tuhohyönteiset pääse kehittämään vastustuskykyä kasvinsuojeluaineille. Vastustuskyvyn ehkäiseminen on tärkeää, koska silloin kasvinsuojeluaineiden tehokas käyttöikä pitenee. Myös kasvit voivat paremmin, kun ne eivät rasitu jatkuvasta kasvinsuojeluaineiden käytöstä. Integroitua kasvinsuojelua edistetään tutkimuksen ja neuvonnan keinoin. Integroitu torjunta ulottuu siis käytännön hoitotoimenpiteistä myös vihersuunnitteluun ja rakentamiseen. Kiinnitetään aikaisempaa enemmän huomiota esimerkiksi mitä kasvualustoja käytetään, kasvivalintoihin, kateaineiden ja kovettuvien saumausaineiden käyttöön, rakentamisen aikataulutukseen ja rakentamisaikaiseen hoitoon.

Kasvinsuojelututkinto koskee laajasti viheralalla työskenteleviä

Tutkintovelvoite laajenee koskemaan kaikkia kasvinsuojeluaineita ammatissaan käyttäviä henkilöitä maa-, puutarha- ja metsätaloudessa. Tämä tarkoittaa sitä että kaikkien niiden viheralan ammattilaisten, jotka käyttävät, osallistuvat kasvinsuojeluaineiden käytön suunnitteluun tai niiden myyntiin tulee suorittaa tutkinto määräaikaan mennessä. Tämä koskettaa varsin laajasti mm. seurakuntia, kaupunkien puistotoimea, viherrakentajia, golf- ja urheilukenttiä, kiinteistönhoitajia ja puutarhamyymälöitä. Koulutukset tulevat olemaan mahdollisimman pitkälle kohderyhmittäin räätälöityjä, jotta tutkinnon suorittajat saavat niistä parhaan mahdollisen hyödyn ja pystyvät soveltamaan uusia käytäntöjä työhönsä.

TTS järjestää viheralalle suunnattuja kasvinsuojelututkintoja

TTS Työtehoseura järjestää viheralalle suunnattuja kasvinsuojelututkintoja helmikuusta 2014 alkaen. Tutkinnon voi suorittaa kasvinsuojeluaineiden käsittelyä ja käyttöä koskevan koulutuksen yhteydessä, joita tullaan järjestämään alkuun Järvenpäässä ja myöhemmin muilla paikkakunnilla. Koulutus on tarkoitettu kasvinsuojeluaineiden käyttäjien ohella töiden tilaajille, valvojille, työnjohdolle ja suunnittelijoille. Erittäin tärkeää asiaa koulutuksessa on mm. kirjanpitovelvoitteesta, ulkomaisten ja kotimaisten työntekijöiden tutkintovaatimuksista, ympäristöriskeistä, terveysriskeistä, riskien hallinnasta, käytön rajoituksista, uusista varoitusmerkeistä, käyttöturvallisuustiedotteesta, varastoinnista ja väärennetyistä tuotteista.

TTS:n koulutustapahtumat ovat kaksipäiväisiä ja varsinainen tutkintoon valmistava koulutus ja tutkintotilaisuus toteutetaan ensimmäisenä päivänä ja toisena päivä keskitytään räätälöidysti torjuntamenetelmiin ja käytännön toimenpiteisiin puutarhaalan eri osa-alueilla. Tutkintopäivän kouluttajina toimivat Pekka Leskinen ja Pertti Rajala, jotka ovat TUKESin pätevöittämiä kouluttajia ja heillä on tutkinnonanto-oikeus.

Pekka Leskinen toimii kouluttajana TTS:n koulutustapahtumassa.
Pekka Leskinen toimii kouluttajana TTS:n koulutustapahtumassa.

Ensimmäinen TTS:n kaksipäiväinen koulutustapahtuma järjestetään 27.–28.2.2014 Järvenpäässä. Ensimmäisenä päivänä ohjelmassa on tutkintoon valmistava koulutus ja tutkintotilaisuus ja toisena päivänä keskity-tään urheilunurmikoiden kasvinsuojeluun. Tällöin kouluttajana ja asiantuntijana toimii Pirjo Hotti. Lisätietoja koulutuksesta ja tutkinnosta voi tiedustella sähköpostitse: timo.rinkinen@tts.fi.

TTS-Kehitys Oy
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Työntekijät työmaalla
Työtehoseura kouluttaa rakentamaan
TTS (Työtehoseura) tarjoaa monipuolista koulutusta työelämän ja yritysten tarpeisiin. Monipuolisesta koulutustarjonnasta myös yksittäiset henkilöt löytävät ammatillista koulutustarjontaa. TTS:llä on rakentamiseen ja siihen läheisesti liittyvään sisustamiseen sekä puutarhan rakentamiseen ja hoitoon liittyvää koulutustarjontaa. Lisäksi TTS tutkii, testaa, kehittää ja suunnittelee asumiseen ja toimivaan arkeen liittyviä ratkaisuja.Lisää koulutuksesta ja tutkimustoiminnasta
20107_22620.jpg
Viilennä vihreällä, pidä pörssi plussalla
Helteisen sään nostaessa asuntojen sisälämpötiloja nousee myös sähkönkulutus. Huoneisiin tuodaan tuulettimia ja jäähdyttäviä ilmastointilaitteita. Ilman lisälaitteittakin sähkönkulutus nousee; kylmälaitteet joutuvat tekemään rankasti töitä pitääkseen ruuat viileinä ja pakasteet jäässä.Kuumalla säällä kylmälaitteen sähkönkulutus voi nousta huomattavasti. Kun käyttöympäristön lämpötila nousee 25 asteesta 32 asteeseen, kasvaa kylmälaitteen sähkönkulutus 25 - 40 prosenttia. Helteellä myös laitteiden käyttöhäiriöt lisääntyvät, kun lämpötilaero laitteen sisällä verrattuna ympäristön lämpötilaan on normaalia suurempi.
Seinän tasoitus
Koulutusta työelämän ja yritysten tarpeisiin
TTS on vuonna 1924 perustettu valtakunnallinen koulutus-, tutkimus- ja kehittämisorganisaatio. TTS:n toiminta-ajatuksena on parantaa asiakkaiden osaamista, tuottavuutta ja hyvinvointia.TTS:n monipuolinen koulutustarjonta palvelee sekä yksittäisten henkilöiden ammatillista kouluttautumista että yritysten kanssa räätälöityä henkilöstökoulutusta. TTS kouluttaa noin 200 henkilön voimin vuosittain yli 7000 henkilöä yhä paremmiksi ammattilaisiksi vaativiin tehtäviin asiakasyrityksissämme.Lisää TTS koulutuksesta..
20149_40959.jpg
Uusi kotisi vesiputket hyvissä ajoin
Asiayhteydestä riippuen putkiremontti tarkoittaa joko pelkkien käyttövesiputkistojen vaihtamista rakenteita avaamatta, koko talotekniikan uusimista tai jotain siltä väliltä. Onnistunut putkiremontti vaatii suunnitelmallisuutta sekä riittävän aikaisen varautumisen: remontin aloittamisessa kannattaa olla mieluummin etuajassa kuin myöhässä. Täysi varmuus tulevan remontin laajuudesta saadaan vasta, kun rakenteet päästään avaamaan ja tarkistamaan tilanne.
20086_11740.jpg
Sisustussuunnittelija apunasi
Sisustussuunnittelijan tehtävänä on luoda mahdollisimman esteettinen ja kestävä ympäristö sekä toimivat edellytykset elämiselle, asumiselle ja toiminnoille.Loma-asuntomessujen useiden kohteiden sisustussuunnittelijana toimi alan konkari Virpi Illman, Sisustussuunnittelijat SI ry:n jäsen. Hänen suunnittelun kaavansa lähtee valaistuksen tarkastelusta ja tilan toiminnallisuuden hahmotuksesta. Uudiskohteessa takan paikka on valittava varhaisessa vaiheessa. Pintamateriaaleja, kiintokalusteita ja irtokalusteita haetaan, nyanssit tulevat suunnittelumatkan varrella.
Kivijalka-podcast Tulikivi
Tehoa takkaan puhtaammin ammattilaisen vinkeillä - kuuntele uusin podcast
Oletko harkinnut takan vaihtoa? Tai oletko käyttämässä takkaa ensimmäistä kertaa kotisi lämmitykseen? Kivijalka-podcastissa kysymme kahdelta alan ammattilaiselta monia tulisijoihin ja sen käyttöön liittyviä kysymyksiä. Jakson pääteemana on tulisijan vaihtamiseen liittyvät asiat. Miksi tulisijaremontti kannattaisi tehdä ja mitä asioita siinä pitäisi ottaa huomioon. Esille tulee myös muutama vinkki, miten puita kannattaisi polttaa oikeaoppisesti.Kivijalka-podcastissa puhutaan asumiseen, teknologiaan sekä tietenkin rakentamiseen ja remontoimiseen liittyvistä aiheista.(Podcast on tallennettu 2022 vko 5.)

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton