• Etusivu
  • Rakentaminen

Maa on vajonnut perustusten alla -mitä voi tehdä?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 13.01.2014
20115_25991.jpg

Kysymys:

Kyseessä 10 vuotta sitten rakennettu talo, jonka perustukset on tehty betonipaaluilla, pituus 5-11metriä. Maa on silttiä ja kallio tulee vastaan 5-11 metrissä. Pohjaratkaisu on siis: paalut, paaluhatut, betonipalkit, ontelolaatat, jonka päällä puurunkoinen talo.

Koska talon vieressä menee tie, haluttiin pihataso korkeammalle kuin alkuperäinen maanpinta. Tästä johtuen piti tontille tuoda lisämaata siltin päälle. Sitä tuotiin seuraavanlaisesti: savea piha-alueelle, hiekkaa ja soraa talon alle. Ainakin reunoille laitettiin suodatinkangasta, ilmeisesti talon alle ei niiinkään.

Nyt on tullut ilmi että tuo maa on vajonnut perustusten alla 10 vuoden aikana ehkä noin 30-50 senttiä niin että jotkut paaluhatut ovat tulleet näkyviin. Millaisella materiaalilla ja miten kannattaisi korvata tuo vajonnut aine?

Vastaus:

Tämä on hyvä esimerkki siitä, että paalutus on ollut paikallaan. Jos paalutusta ei olisi tehty, koko talo olisi painunut tuon määrän, ja olisi nyt todennäköisesti vinossa.
Lisäkuormitus ja maan kuivuminen on aiheuttanut painumat. Paalujen ja rakennuksen lujuuden kannalta rakennuksen alle ei tarvitse laittaa mitään. Jos sinne haluat hiekkaa asentaa, se onnistuu parhaiten puhaltamalla.

Kannattaa tarkastaa, että viemärit ovat pysyneet paikallaan. Joskus olen nähnyt, että viemäriputki on painuman johdosta luiskahtanut pois paikaltaan, ja talon alle on mennyt pitkiä aikoja jätevettä. Viemäreihin on voinut myös aiheutua painumia. Voi olla hyvä kuvata viemärit. Talon ympärille voit tuoda lisää maata.

Lue lisää maa- ja pohjarakentamisesta sekä perustuksista

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää rakentamisaiheisia kysymyksiä, joihin alan ammattilaiset vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti yhden arkivuorokauden kuluessa.

Lue kysymyksiä ja vastauksia tai esitä uusi kysymys

Keskustelupalsta

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20227_79140.jpg
Tutustu asuntomessupihoihin - Luonnonmaalla luonnon ehdoilla
Naantalin Luonnonmaalla järjestettävät vuoden 2022 Asuntomessut ovat parhaillaan käynnissä. Jylhä mäntymetsäinen maisema kutsuu luokseen tutustumaan, miten upeasti messukohteet ovat rakentuneet osaksi luontoa.
20194_57521.jpg
Ilmastonmuutos lisää julkisivujen säärasitusta
MonoRoc -paksurappauseristejärjestelmällä kaunis, kestävä ja energiatehokas julkisivuIlmastonmuutos lisää Suomessa julkisivuja rasittavia voimakkaita sateita ja tuulia sekä jäätymis-sulamissyklien määrää, kun lämpötila vaihtelee talvisin enemmän nollan molemmin puolin. Weberin MonoRoc on moderni ja tasavärinen sekä erittäin kestävä paksurappauseristejärjestelmä, jossa on kiinnitetty erityistä huomiota rappauksen suojaavaan vaikutukseen. Järjestelmällä saadaan huoltovapaan rapatun julkisivun lisäksi energiatehokas vaippa niin uuteen kuin vanhaan korjattavaan rakennukseen.
20086_11468.jpg
Kerrostaloyksiön remontointi - olohuone
Asunnon olohuoneen pinnat olivat kauttaaltaan erittäin kuluneet ja huonokuntoiset. Olohuoneen kaksi väliovea tekivät tilasta pienemmän oloisen. Remontissa olohuoneen seinät maalattiin vaaleanharmaan sävyiseksi ja yhtenäiselle seinälle maalattiin yksityiskohta erikoismaalilla. Alkovin seinä tapetoitiin. Nuhruinen mosaiikkiparketti vaihtui tyylikkääseen laminaattiin. Myös väliovet päätettiin poistaa.
202011_67557.jpg
Uudisrakentajat suosivat ympäristö­ystävällistä kaksois­viemäröinti­ratkaisua
Umpisäiliö sopii jätevesien varastointiin esimerkiksi pohjavesialueella tai kun kiinteistöllä syntyy vain vähäinen määrä jätevesiä loma-asunnoissa sekä yleistyvissä kaksoisviemäröintiratkaisuissa. Voit johtaa umpisäiliöön WC-jätevedet, kun se on osana kaksoisviemäröintiä, jolloin harmaat jätevedet käsitellään erikseen. Umpisäiliö on aina luonnon kannalta paras ratkaisu, koska kiinteistöllä syntyvät mm. kolibakteereita sisältävät WC-jätevedet varastoidaan ja kuljetetaan pois kuormittamasta lähiympäristöä ja -vesiä.
20177_49717.jpg
Honka Ankkuri ja Honka Ink – unelmakodit esittäytyvät
Mikkelin Asuntomessujen portit aukeavat muutaman päivän kuluttua. Messualue sijaitsee Kirkonvarkaudessa Saimaan rannalla vain kolme kilometriä Mikkelin keskustasta. Kaiken kaikkiaan alueelle on noussut mm. 29 pientaloa, paritalo, kaksi rivitaloa viihtyisiä puisto-ja ulkoilualueita unohtamatta. Näistä 29 pientalokohteesta kaksi on Honkarakenteen yksilöllisesti suunniteltuja hirsitaloja.
200911_19402.jpg
Kastellin uusi CityEconomy -mallisto on ilmestynyt
Kastellin uudet CityEconomy-mallit täydentävät todella edullista ja huippusuosittua Economy-mallistoa. Laadukkaasti rakennetut CityEconomyt ovat aitoja Kastelli-koteja, jotka ihastuttavat nyt trendikkyydellään ja modernilla julkisivullaan. Sisätiloista löydät Kastellin taattua toimivuutta ja Virpi Illmannin suunnittelemat tyylikkäät sisustuskokonaisuudet.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton