• Etusivu
  • Talo

Keittiön välitilan vaihtoehdot ja mitoitusosa 1

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Tulikivi Oyj, Wienerberger Oy Ab
Päivitetty 19.05.2023
201711_51026.jpg

Keittiön välitilassa laattaa. Kuva AlaCarte -keittiöt

Keittiön välitila, eli seinä, joka jää keittiön ylä- ja alakaappien väliin, voidaan pinnoittaa usealla eri tavalla. Valintaa ei ainakaan helpota todella runsas vaihtoehtojen määrä, sillä yksistään jo laattavaihtoehtoja on tuhansia. Myöskin mitoitus tuottaa päänvaivaa, jonka vuoksi olemmekin koonneet vinkkejä välitilan toteutukseen.

Vesieristystä ei välitilaan ole määräysten mukaan pakko laittaa. Muista kuitenkin huolelliset silikonisaumat ja tiivistykset.

Lisää keittiön välitilan vaihtoehtoja ja keittiöideoita Keittiökoulussa

Keittiön välitilan mitoitus

Mitoituksen lähtökohtana on hyvä käyttää keittiön käyttäjän pituutta. Hyvin lyhyen ihmisen keittiö on erilainen kuin hyvin pitkän ihmisen. Samassa perheessä on usein monen mittaista aikuista ja lasta, jolloin kompromisseja on syytä tehdä ja miettiä jo hyvissä ajoin.

Myöskin keittiön käyttö voi vaikuttaa välitilan mitoitukseen. Pienkoneiden vaivaton käyttö ja mehustajan mahtuminen liedelle on hyvä varmistaa ajoissa.

Keittiön esteettisyys on merkittävä tekijä välitilan mitoituksessa. Halutaanko yläkaappien yläreunan olevan samalla korkeudella komerokaappien tai ovenkarmien kanssa tai alareunojen samassa linjassa liesituulettimen kanssa. Näitä asioita tulee miettiä, sillä yläkaapit ja liesituuletin voivat tarvita seinän sisälle asennettavia lisätukia, jotka kiinnitetään vielä seinän ollessa avattuna.

Yleensä välitilan korkeus on noin 45-55 cm, mutta vanhoissa taloissa noin 40 cm. Varmista vanhaa keittiötä remontoitaessa, että seinäkaapit saa kiinnitettyä ylemmäs vaikka lisätukien avulla.

Muista!

  • Huomio työtason paksuus mitoituksessa
  • Valo- ja koristelistat laskevat välitilaa

Vinkki!
  • Käy keittiöliikkeessä kokeilemassa miltä mitat tuntuvat todellisuudessa. Muista riisua kengät.
Keittiön välitilan mitoitus (Kuva:A la Carte)
Keittiön välitilan mitoitus (Kuva:A la Carte)
Info

Info

Vinkit keittiön välitilan mitoitukseen!

  • Liesituulettimen valmistaja ilmoittaa etäisyyden työtasoon. Normaalissa, vaakatasoon asennettavassa koneessa se on yleensä 55 cm.
  • Myös lieden etäisyys liesituulettimeen tai yläkaappeihin tulee varmistaa valmistajalta. Kaasuliedessä etäisyys voi olla 70 cm.
  • Lyhyen ihmisen voi olla hankala ylettyä kaappien ylimmille hyllyille, jos välitila on korkea.
  • Matala välitila voi olla ahdas ja hankala työskentelytila.
  • Pöytäkaappien korkeus vaikuttaa myös yläkaappien yläreunan korkeuteen.
  • Kannattaa myös miettiä välitilamateriaalien asettumista seinälle. Kokonainen laatta voi olla kauniimpi kuin puolikas.

Keittiön välitila uusiksi pienellä budjetilla

Joskus vanha välitila alkaa kyllästyttää ja keittiöön haetaan piristystä uusimalla välitila. Myöskin vanha välitila on voinut jo nähdä parhaat päivänsä, eikä esimerkiksi vuokra-asuntoon haluta sijoittaa suuria remontointisummia.

Yleensä välitilan materiaalina on käytetty laattaa. Laatan purkaminen ja vaihtaminen edulliseen malliin on kustannustehokas, jos osaat tehdä työn itse. Aikaa se vie ja sotkee varmasti, ollen taatusti työläs vaihtoehto.

Onneksi laatan saa uudistettua edullisestikin. Seinälaatta piristyy pienistä tarroista, joita voi ostaa valmiina tai leikata värillisestä kontaktimuovista. Koko laatan peittävä tarra näyttää värilliseltä laatalta. Voit leikata myös vaikka ympyröitä piristämään keittiötä. Vinkki! Kiinnitä muutama tarra myös kaapinoviin

Laatan voi myös maalata. Varmista kuitenkin, että maali sopii kyseiselle laatalle ja että maali kestää puhdistusta.

Kuva: Tikkurila
Kuva: Tikkurila
Info

Info

Tee näin:

  • Pese laattapinta huolellisesti ja huuhdo pesuainejäämät. Keittiön pinnat keräävät paljon rasvaa.
  • Tarkista silikonit ja poista vanhat tarvittaessa.
  • Varmista, että pinta on kuiva ja varmasti puhdas.
  • Kiinnitä tarrat tai maalaa pohjamaalia valmistajan ohjeen mukaan. Maalaa pintakerros valmistajan ohjeen mukaan.
  • Viimeistele silikonilla saumat.
  • Ihastele uutta ilmettä!

Laatta tai mosaiikki keittiön välitilan materiaalina

Perinteisenkään laatan ei tarvitse olla tylsä, sillä vaihtoehtoja on tuhansia. Laatan koko, tekstuuri, väri, kuvointi ja ladonta vaikuttavat oleellisesti lopputulokseen. Mallisto on lähes rajaton.

Valkoinenkin tavallinen laatta saa aivan erilaisen ilmeen, kun laatan kokoa, kiiltoastetta, sauman väriä ja reunan hiontaa muutetaan.

Laattoja on saatavana tuhansissa eri vaihtoehdoissa. Yksivärisillä laatoilla voidaan luoda kuvioita tai vaikka raitoja, laatan kokoa vaihtelemalla jänniä katseenkiinnittäjiä ja kuvioiduilla laatoilla antaaa upea ilme keittiölle.

Laatan ladontamalleja:

_

20134_34745.jpg
20134_34746.jpg
Keittiön välitila ja mitoitus voivat perustua ladontaan.
Keittiön välitila ja mitoitus voivat perustua ladontaan.
20134_34748.jpg

Sama väri, monta eri lopputulosta keittiön välitilaan

Otetaan esimerkkitapaus, jossa on laatan väriksi päädytty valkoiseen. Nämä seikat vaikuttavat lopputulokseen:

  • Sauman väri
  • Ladonta
  • Laatan koko ja muoto
  • Pintakuviointi, reunojen hionta
  • Kiiltoaste

Laatan ja mosaiikin hyviä ja huonoja puolia:

+ Kestävä materiaali
+ Hintahaitari laaja
+ Tuttu asentaa
+ Mosaiikki antaa anteeksi pinnan epätasaisuuksia

- Mosaiikki on työläs ja vaativa asentaa kauniisti
- Saumat imevät likaa helposti

Info

Info

Muista valitessasi laattoja keittiön välitilaan!

  • Mitä sileämpi pinta ja vähemmän saumaa, sen helpompi puhdistaa.
  • Vaaleassa saumassa näkyy helposti lika, jota voi olla vaikea puhdistaa
  • Kapea sauma ei kerää niin paljon roiskeita
  • Asennustyötä ei tarvitse tehdä kuin kerran, älä valitse mallia asennuksen vuoksi.
  • Älä laatoita itse, jos et osaa! Lopputulosta on katseltava vuosikymmeniä ja huonolaatuinen työnjälki näkyy varmasti.

Käsinlyödyt Terca-tiililaatat

Yksi tapa muuttaa kodin ilmettä on päällystää seiniä tai seinän osia aidoilla käsinlyödyillä Terca -tiililaatoilla.Tiililaatta on varsin oiva vaihtoehto erityisesti peruskorjausten yhteydessä tehtäviin sisustusmuutoksiin kun vanha taustarakenne on jo olemassa. Laatan avulla voidaan huonetilan ilme muuttaa aikaisempaan nähden persoonallisemmaksi ja tunnelmaltaan erilaiseksi.

Esimerkiksi keittiöissä tiilen käyttökohteita ovat seinät tai seinien osat kuten tilanjakajat sekä erityisesti tiskipöydän taustaseinät. Olohuonetiloissa voidaan tehdä esimerkiksi vaikka vain yksi tehostusseinä tiilellä korostamaan muita sisustuselementtejä.

Tutustu tiililaattoihin

Käsinlyödyt tiililaatat. Kuva: Wienerberger
Käsinlyödyt tiililaatat. Kuva: Wienerberger

Kivi keittiön välitilassa

Välitilaan voidaan asentaa samaa kiveä, kuin kuin työtasokin on, ohuempana levynä toki. Aito kivi on todella näyttävä, mutta vaatii huolellisuutta ja hoitoa. Puhdistus on helpompaa, jos kivi suojataan tarkoitukseen valmistetulla aineella säännöllisesti.

Hiotun ja sileän laatan lisäksi saatavilla on luonnon pyöristämiä jokikiviä, vuolukiveä, tiililaattoja ja useita muita vaihtoehtoja.

Edullisempi ratkaisu kivelle on keraaminen laatta, joka näyttää kiveltä, mutta ei ole kiveä. Malleja, kokoja ja värejä on satoja.

Kiven voi päällystää myös lasilla, mutta ilmeikkyys voi kärsiä.

Kiven hyviä ja huonoja puolia:

+ Todella näyttävä, valaistus lisää efektiä
+ Kestävä
+ Sopiva malli antaa anteeksi epätasaisuutta

- Hinta
- Rosoinen pinta vaatii puhdistusta
- Herkkä imemään likaa ilman suojausta

Kivi keittiön välitilassa luo arvokkaan tunnelman. Kuva: Tulikivi
Kivi keittiön välitilassa luo arvokkaan tunnelman. Kuva: Tulikivi

Arvokas Tulikiven luonnonkivi

Luonnonkivi on erittäin pitkäikäinen ja sen hoitokustannukset ovat pienet. Oikein suunniteltu kivipinta säilyttää kauniin ulkonäkönsä muuttumattomana vuosisatojen ajan. Luonnonkivi on korkealaatuinen ja arvostettu materiaali, joka myötävaikuttaa osaltaan koko rakennuksen arvostukseen.

Luonnonkivi sopii hyvin sisustusmateriaaliksi kodin eri tiloihin. Sisustusmateriaalina siinä yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla käytännöllisyys, esteettisyys ja kestävyys.

Tutustu luonnonkiveen

Kuva: Tulikivi
Kuva: Tulikivi
Tulikivi Oyj
Wienerberger Oy Ab
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20085_11058.jpg
Tulikivi-uuni on varsinainen lämpövoimala
Vuolukivi on synnynnäinen uunikivi, ja Tulikivi on suurenmoinen vuolukiviuuni. Varaavan Tulikivi-uunin taika perustuu vuolukiven erinomaiseen lämmönvaraus- ja lämmönjohtokykyyn. Yhdessä korkean ominaispainon kanssa ne takaavat erinomaisen lämmitystehon sekä pitkän lämmönluovutusajan.Polttopuut palavat uunin pesässä nopeasti ja tehokkaasti, jolloin uunin massa varaa lämmön ripeästi itseensä. Pari pesällistä puuta riittää lämmittämään huoneen kuin huoneen, ja lämpöä huokuu sisätiloihin yli vuorokauden. Niinpä Tulikivi-uuni ei tuhlaa lämpöä eikä puuta kuten tavallinen kamiina tai avotakka, joissa täytyy pitää tulta yllä jatkuvalla syötöllä.
200611_789.jpg
Luonnonkivi on vaivaton ratkaisu
Luonnonkivi henkii yksilöllisyyttä, aitoutta ja arvokkuutta. Rakennusmateriaalina siinä yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla käytännöllisyys, esteettisyys ja kestävyys. Luonnonkivi on myös vaivaton ratkaisu, kun luotat ammattilaisiin jo suunnitteluvaiheessa.Useimpien rakentajien toiveena on valita materiaalit, jotka tarjoavat silmänruokaa, mutta vaativat vähän huolenpitoa. Luonnonkivet helpottavat olennaisesti pintojen kunnossapitoa, sillä ne ovat kestäviä ja helppohoitoisia. Ne sopivat yhtä hyvin niin uudispihoihin kuin saneerattavaan pihaan. Luonnonkiven ominaisuuksia arvostetaan, mikä merkitsee arvonnousua kiinteistölle.Lisätietoa luonnonivistä
20123_30161.jpg
Luonnonkivestä on moneksi
Luonnonkivi henkii ympärilleen yksilöllisyyttä, aitoutta ja arvokkuutta. Sisustusmateriaalina siinä yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla käytännöllisyys, esteettisyys ja kestävyys. Luonnonkiven ominaisuuksia arvostetaan, mikä merkitsee arvonnousua asunnolle. Luonnonkivi on erittäin käytännöllinen materiaali kodin eri pinnoille.Lisää luonnonkivipinnoista
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Asennusesitykset
Maanvarainen laattaperustusEsimerkkikohteessa toteutettiin kahden auton talli + varasto. Perustuksena maanvarainen laatta toteutettuna Soklex -perustusvalumuoteilla siten, että ensin valettiin antura ja sokkeli kerralla ja laatta erikseen myöhemmin. Kohteessa on sähköllä toimiva lattialämmitys.
20212_68486.jpg
Lumenpudotus vaatii kiinnityspisteet turvaköydelle
Mitä suuremmaksi kasvaa kattojen lumikuorma, sitä vilkkaammaksi käy myös keskustelu lumenpudotuksesta sekä sen turvallisuudesta ja tarpeellisuudesta ylipäätään. Lumenpudotuksessa, kuten kaikissa muissakin katolla tehtävissä huoltotöissä tulee varmistaa, että katolta löytyvät asianmukaiset kiinnityspisteet turvaköysille. Harjakattoisissa taloyhtiöissä raskas lumikuorma laittaa myös lumiesteet testiin. Asunto-osakeyhtiöillä on lakisääteinen vastuu suojata sisäänkäynnit ja kulkuväylät sekä ympäröivä katualue rakennuksen katolta putoavalta lumelta ja jäältä.
Kollaasi rintamiestalon remonttikuvia
Rintamamiestalon sisäpuolen remontoinnin hinta
Rintamamiestalon remontti voi aiheuttaa epävarmuutta, mutta oikeilla toimenpiteillä se voidaan toteuttaa onnistuneesti. Tässä artikkelissa käymme läpi viisi yleisintä remonttia sisätiloissa sekä suurimpia korjausvirheitä. Remonttien toteutuksessa kannattaa ottaa huomioon tilojen nykykunto. Remontointi aloitetaan huonoimmassa kunnossa olevasta tilasta.Hyvä on muistaa, että esimerkkihinnat kattavat tyypillisimmät tapaukset, mutta kaikki kohteet eivät tälle välille mahdu. Kustannuksiin vaikuttaa myös kohteen kunto ja materiaalivalinnat mukaan sekä oman ja teetetyn työn suhde.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton