• Etusivu
  • Remontti

Rintamamiestalon remontointi

Rakentajan toimitus
Päivitetty 26.02.2024
20163_45700.jpg

Omakotitalon omistaminen on ikuista remontointia. Tämä lienee fraasi, joka on tuttu vähintäänkin valtaosalle omakotitalon omistajista. Kyse ei kuitenkaan ole siitä, että katto uusittaisiin vuosittain tai lämmitysmuodon vaihtamista pitäisi harkita vähintään viiden vuoden välein. Pikemminkin kyse on siitä, että kiinteistösi omistajana saat päättää siitä, miltä kotisi näyttää ja miten se toimii. Välttämättömiä korjauksia kuitenkin tulee ja niihin kannattaa varautua ajoissa – niin henkisesti kuin taloudellisestikin.

Koska nykypäivän trendinä on uudisrakentamisen volyymin hiljentyminen, keskittyvät suomalaiset nyt kotiensa kunnostamiseen. Mutta, mitä tämä maksaa ja missä järjestyksessä remontit tulisi suorittaa? Entä mitkä ovat yleisimpiä virheitä, joita korjauksissa yleensä tehdään?

Otetaan esimerkiksi rintamamiestalo

Kun puhutaan suomalaisesta pientalokannasta, mieleen tulevat vääjäämättä rintamamiestalot. Tuhannen ja yhden esimerkin kohde lienee tässäkin tapauksessa se yksinkertaisin.

Mitä siis maksaa vaikka rintamamiestalon putki-, julkisivu- tai kattoremontti?

Mitä remontti maksaa?

Melkoisen laaja ja tapauskohtaisesti vaihteleva kysymys. Jos lähdetään liikkeelle siitä ajatuksesta, että koko talo remontoidaan, niin päästään kutakuinkin alla esitettyyn tulokseen. Tässä artikkelissa käydään 5 tärkeintä ja perustuksia lukuun ottamatta yleisintäkin rintamamiestalojen ulkopuolella eteen tulevaa korjaustyötä.

Esimerkkihinnat kattavat tyypillisimmät tapaukset, mutta kaikki kohteet eivät tälle välille mahdu. Kustannukset vaihtelevat kohteen kunnon ja materiaalivalintojen mukaan sekä oman ja teetetyn työn suhteessa.

Artikkelin toisessa osassa käsitellään rintamamiestalon sisäpuolen remontteja.

1. Perustukset, salaojat ja sadevesiviemärit – salaojien ja sadevesiviemärien korjausten hinta noin 10 000–20 000 €

Talo seisoo perustuksiensa päällä. Mikäli nämä ovat pettäneet on turha lähteä oikomaan tai korjaamaan muita rakenteita – talon perustuksen pitää olla kunnossa. Perustuksen osalta korjauskustannusarvioita ei oikeastaan voida edes antaa, sillä ne ovat täysin tapauskohtaiset.

Rintamamiestalon salaojitus ja sadevesiviemäröinti teetettynä maksaa noin 10 000–20 000 euroa.

<p data-block-key="bvp9h">Sadevedet on johdatettava pois perustuksen vierestä. Sokkelin vieressä on oltava 50 cm soraa, jonka jälkeen voi istuttaa kasveja. Isommat puut, joiden juuret voivat vahingoittaa sokkelia, istutetaan vähintään parin metrin päähän sokkelista.</p>
Sadevedet on johdatettava pois perustuksen vierestä. Sokkelin vieressä on oltava 50 cm soraa, jonka jälkeen voi istuttaa kasveja. Isommat puut, joiden juuret voivat vahingoittaa sokkelia, istutetaan vähintään parin metrin päähän sokkelista.

2. Kattoremontti – hinta noin 15 000–25 000 €

Vesikatto suojaa talon muita rakennusosia ja on siis ehdottomasti toisena korjausjärjestyksessä. Suurimmat korjausvirheet ovat virheellinen tai puuttuva aluskate ja puutteellinen tuuletus.

Erillistä aluskatetta suositellaan kaikille katteille yhtenäistä huopakatetta lukuun ottamatta. Aluskate on tehtävä yhtenäiseksi eikä siihen saa jäädä reikiä. Aluskate on limitettävä valmistajan ohjeen mukaan. Erityistä huomiota on kiinnitettävä läpivientien tiivistämiseen. Savuhormit ja ilmastointiputket on tiivistettävä hyvin aluskatteeseen kiinni.

Yksikerroksisissa harjakatoissa tuuletus saadaan toteutettua melko helposti, jos ei tehdä lappeen suuntaisia sisäkattoja. Näissäkin tapauksissa räystäsrakenteisiin on kiinnitettävä erityistä huomiota. Tuuletuksen pitää päästä toimimaan esteettä räystäältä. Joissakin tapauksissa ongelman tuottaa eristevillan ja katon välinen tuuletusraon korkeus. Nyrkkisääntönä on, että vinojen sisäkattojen osalta eristeen ja katteen välissä tulee ilmaraon suuruuden olla vähintään 1 cm/m. Eli esimerkiksi 5 metrin lappeen osalla minimivaatimus on 5 cm ilmarako ja villarakenteissa tuon raon olisi hyvä olla minimissään 10 cm.

Vesikattoa uusittaessa tulee huomioida myös mahdollisen ulkopuolisen lisälämmöneristyksen aiheuttama räystäsrakenteiden levennystarve. Vesikaton (100 m²) ja sadevesijärjestelmän vaihto uuteen sekä räystäsrakenteiden levennys on noin 15 000 – 25 000 euroa.

<p data-block-key="vynhr">Vesikatto suojaa taloa. Kattoremontin hintaan vaikuttaa uuden katon katemateriaali sekä vanhan katon kunto.</p>
Vesikatto suojaa taloa. Kattoremontin hintaan vaikuttaa uuden katon katemateriaali sekä vanhan katon kunto.

3. Lisälämmöneristys – hinta noin 5 000–10 000 €

Lämmöneristysvaatimukset ovat kiristyneet aikojen myötä melkoisesti. Lisälämmöneristys onkin yksi omakotitalojen toteutetuimmista korjaustöistä. Tähän on luonnollisesti syynä energiahintojen kallistumisen myötä tapahtunut talon lämmityskustannusten nousu.

Suurimmat korjausvirheet ovat eristeiden huolimaton käsittely ja höyrynsulun väärä paikka.

Eristeitä tulee käsitellä huolellisesti niin varastoitaessa kuin paikalleen laitettaessakin. Itse eristystyötä ei saa milloinkaan tehdä urakkamaisesti, vaan huolellisesti ja tiiviisti paikoilleen laittaen valmistajan ohjeen mukaan.

Ulkoseiniä lisäeristettäessä on huomioitava seinärakenteen on aiempi höyrynsulku. Toista höyrynsulkua ei saa asentaa. Höyrynsulku asennetaan uudessa rakenteessa sisäpuolelta katsoen sisäverhouslevyn (esim. kipsilevy) taakse teipatuin saumoin ja tarvittavin limityksin (väh. 200 mm).

Yläpohjan yläpuolinen lisälämmöneristys puhallusvillalla on noin 50-60 euroa/m³. Ulkoseinien villarakenteinen lisälämmöneristys kannattaa tehdä ulkoverhouksen uusimisen yhteydessä. Mahdolliset polyuretaanilla tehtävät lisälämmöneristykset tehdään aina sisäpuolisina. Lisälämmöneristykselle (150 m²) tulee hintaa noin 5 000–10 000 €.

4. Julkisivut – korjauksen hinta noin 10 000–15 000 €

Suurimmat korjausvirheet ovat väärän pintamaalin valinta ja lisäeristekerroksen asennus tuuletetun verhouksen päälle.

Julkisivulaudoitusta uudelleen maalattaessa tulee aina käyttää samaa maalityyppiä kuin aiemmin. Mikäli aiempi maalityyppi ei ole tiedossa, voit pyytää apua maalikaupasta sen selvittämiseksi.

Varsinkin rimalaudoitettua taloa on virheellisesti lisälämmöneristetty siten, että talosta on poistettu vain päällimmäiset rimat ja alla olevan laudoituksen päälle on laitettu lisäeriste. Sen päällä on tuuletusrako ja uusi verhous. Näin lisäeristekerroksen alle on jäänyt tuuletusrako, joka eliminoi lisäeristekerroksen vaikutuksen.

Julkisivujen vanhat lautaverhoukset ovat varsinkin aurinkoiselta puolelta usein täydellisen uusimisen tarpeessa. Tässä yhteydessä ratkaistaan ja mahdollisesti toteutetaan myös edellä esitetty ulkoseinien lisälämmöneristys. Vanhan lautaverhouksen purku ja uuden asennus sekä maalaus (150 m²) maksaa noin 10 000–15 000 euroa.

<p data-block-key="zg8k9">Vanhan lautaverhouksen purku ja uuden asennus.</p>
Vanhan lautaverhouksen purku ja uuden asennus.

5. Ikkunoiden ja ulko-ovien remontointi – hinta noin 13000–20 000 €

Suurin korjausvirhe on rakennuksen tyyliin soveltumattomien ikkunoiden valinta.

Taloon valittavien uusien ikkunoiden tulisi aina noudattaa talon alkuperäistä ilmettä. Ikävintä onkin nähdä esimerkiksi vanha rintamamiestalo, johon on uusittu ikkunat "kerrostaloikkunoilla" eli yksi iso ikkuna ja sen vieressä metalliritiläinen tuuletusluukku.

Ikkunoiden vaihdon yhteydessä tulisi myös miettiä talon ilmanvaihtoa. Kun taloa tiivistetään, ei aiemmin toiminut "luonnollinen" vuotoilman aikaansaama ilmanvaihto enää toimi. Toisin sanoen valitaanko korvausilmaventtiilein varustellut ikkunat vai hoidetaanko korvausilman saanti venttiilein.

Julkisivuremontin yhteydessä vaihdetaan myös ikkunat ja ulko-ovet. Kustannusarvio on noin 13 000–20 000 euroa.

Remontti
eristys
ikkunat
julkisivu
katto
suunnittelu
ovet
perustukset
salaojat
rintamamiestalo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

timpuri mikko merelä asentaa valesokkelin korjausta
Timpuri Mikko Merelä testasi Termotuote-valesokkelin korjausjärjestelmän
Valesokkeli-ratkaisujen takia home- ja lahovaurioituneiden seinärakenteiden korjaaminen on ollut perinteisesti aikaa vievää ja kallista. Ongelmaan on kehitetty kotimainen ja patentoitu ratkaisu Termo-tuotteella.Timpurille Talo -rakennusbloggarinakin tunnettu ja Timpurilta Talo -rakennusyrityksen perustaja Mikko Merelä testasi, miten Termotuote toimii ja miten helppo se on asentaa.
valmis amperla thermolla eristetty sokkeli
Rintamamiestalon sokkelin eristäminen
Ikosen perheen rintamamiestaloa on kunnostettu huolella ja hartaudella. Kunnostustöitä on tehty vähitellen vuonna 1948 rakennettuun omakotitaloon. Nyt viimeisimpänä lisälämmöneristettiin talon sokkeli ulkoa käsin. Millä, miten ja miksi lisäeristys toteutettiin?
201612_47856.jpg
Tehokas kosteussuoja varsinkin kellarille
Kostea, tunkkainen kellari, jossa seinän maali ja rappaukset lohkeilevat on tyypillinen näky useissa kerros- ja omakotitaloissa. Sadevesi on kyllästänyt kellarin seiniä ympäröivän maan tai pohjavesi on noussut talon anturaan saakka, jolloin talo niin kutsutusti seisoo vedessä. Salaojat voivat olla puutteellisia tai virheellisesti tehty. Kellarin ottaminen hyötykäyttöön voi olla vain haaveena näissä tilanteissa.Tehokas kosteussuojaus syntyy rakenteiden ulkopuolisesta lämmöneristyksestä ja niiden hengittämis- ja kuivumismahdollisuuksista, kapillaarisen kosteuden katkaisusta ja tehokkaasta salaojituksesta. ISODRÄN®-levyllä on kaikki nämä ominaisuudet. Siksi Isodräniä käyttämällä voidaan varmistaa esim. kellaritilojen kuivana pysyminen.
20179_50230.jpg
Salaojasuunnittelulla terveet perustat
Salaojasuunnittelulla terveet perustatMaaperässä on aina kosteutta, mutta hyvällä suunnittelulla pidät sade- ja sulamisveden sekä kapillaarisen kosteuden erillään rakenteista. Huolellisella salaojituksella ja oikeilla kivituotteilla takaat, että talosi rakenteet säilyvät kuivina ja saat asua uudessa kodissasi ilman pelkoa kosteusvaurioista.
20208_66127.jpg
Taloyhtiön perustuksien kosteus ja lämpö kerralla kuntoon
Lämmin kesäkuinen torstaiaamu koittaa rakennustyömaalla Pohjois-Helsingissä. Nelisen kuukautta kestävässä urakassa uusitaan laajalla tontilla sijaitsevien kuuden rakennuksen perustusten kosteuden- ja lämmöneristeet sekä parannetaan salaojien toimintaa.Taloissa oli havaittu jo pidemmän aikaa kosteus- ja lämpövuotoja. Asukkaat olivat valitelleet muun muassa kylmistä lattioista.
20199_60172.jpg
Älykäs höyrynsulkujärjestelmä - mitä eroa perinteiseen höyrynsulkukalvoon?
Rakenteissa oleva kosteus voi aiheuttaa vakavia vaurioita kaikentyyppisissä rakennuksissa. Usein kattorakenteissa käytetään kosteaa puuta, mikäli katon ulkopinnalle on asennettu höyrytiivis kalvo ja myös sisäpuolelle sijoitetaan höyrynsulkukalvo, tulee rakenteisiin jäämään kosteutta, joka ei pääse poistumaan. Tällaisesta kosteuden kertymisestä syntyy suurella todennäköisyydellä vakavia vahinkoja rakenteisiin, puuosien lahoaminen sekä hankalat homevauriot ovat yleinen näky. Tällaisia ongelmia kuitenkin voidaan välttää ISOVER Vario ® höyrynsulkujärjestelmän avulla.Kun rakennat ja tiivistät, kiinnitä erityistä huomiota oikeanlaiseen kosteuden torjumiseen. ISOVER Vario ®-järjestelmän kanssa tämä on helppoa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton