• Etusivu
  • Talo

Rappaaminen on satoja vuosia vanha tapa tehdä julkisivun pintakäsittelyä

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Saint-Gobain Finland Oy / Weber
Julkaistu 06.02.2013
20132_33822.jpg

Rappauksella on kolme pääasiallista tehtävää:

- julkisivulle saadaan yhtenäinen, tasainen pinta
- rappaus suojaa alusrakennetta sään vaihteluilta ja mekaaniselta kulutukselta
- rappaus antaa julkisivulle ilmeikkään, vapaasti muotoiltavan ja värikäsiteltävän pinnan

Hyvin suunniteltu ja toteutettu rapattu julkisivu kestää vuosikymmeniä vaativissakin olosuhteissa ilman merkittäviä korjaustoimenpiteitä.

Lue lisää julkisivun rappauksesta

Omakotitaloon sopivat rappaukset

Kaksikerrosrappaus
Weber kaksikerrosrappaus on yleensä toteutettu sementtilaasteilla ja silikonihartsipinnoitteilla, jotka suojaavat hyvin alustaa kastumiselta. Kaksikerrosrappaus on harkkorakenteisten seinien yleisin rappaustapa. Sementtilaasteilla tehtävän kaksikerrosrappauksen kokonaispaksuus on keskimäärin 8-10 mm.

Kaksikerrosrappausta on yleisin kivitalojen rappaustapa. Laastissa olevat polymeerit parantavat tartuntaa ja kuidut vähentävät halkeiluriskiä. Silikonihartsipinnoite on tasavärinen. Siitä on saatavana lukuisia väri- ja pintavaihtoehtoja. Järjestelmällä on lisäksi pieni vedenimu. Se hylkii vettä, minkä ansiosta rakenne pysyy kuivana.

SerpoVentlevyrappaus
SerpoVent levyrappaus on tuulettuva julkisivuratkaisu, jossa kalsiumsilikaattilevyt asennetaan runkojärjestelmän avulla rakenteeseen siten, että ilma kiertää julkisivuseinän takana kuivattaen rakenteeseen mahdollisesti kerääntynyttä kosteutta. Stabiili levypinta rapataan ja pinnoitetaan weber kaksikerrosrappausratkaisun tuotteilla.
Tyypillisinä käyttökohteina ovat betoni- ja kevytbetonijulkisivut, suurta oikaisua vaativien julkisivujen sekä puu- ja metallirankaseinien levyrappaus.

SerpoVent on tuulettuva levyrappausjärjestelmä, joka mahdollistaa myös lisälämmöneristämisen. järjestelmä soveltuu käytettäväksi niin uudis- kuin korjausrakentamisessa sekä pien- että kerrostaloissa. Tuulettuvan rakenteen ansiosta rakenne pysyy kuivana. Etuoikaisua ei tarvita, koska säädettävällä rankarakenteella rappausalustana toimiva levypinta aadaan tasaiseksi. Julkisivusta tulee saumaton ja tyylikäs. Silikonihartsipinnoite on tasavärinen ja siitä on saatavana lukuisia väri- ja pintavaihtoehtoja. Menetelmästä on yli 15 vuoden kokemus Suomen olosuhteissa.

Kaksikerrosrappaus
Kaksikerrosrappaus
SerpoVentlevyrappaus
SerpoVentlevyrappaus

Pinnoitteen valinta

Pinnoitteen valintaan kannattaa varata riittävästi aikaa. Valinta on yksi tärkeimmistä vaiheista ja saattaa kestää jopa viikkoja.

Ensin on selvitettävä seuraavat asiat:

  1. Halutaanko tasavärinen, härmehtimätön rappaus vai rappaus, jossa näkyy käden jälki?
  2. Minkä värinen rappaus halutaan?
  3. Onko rappauksen väri määritelty suunnitelmissa, esim. kaavassa?
  4. Jos on kyse rappauksen korjaamisesta, mikä vanha pintalaasti on?

Kun vastaus em. kysymyksiin on löytynyt, ollaan jo aika pitkällä.

Jos taloon halutaan tasavärinen rappaus, silikonihartsipohjaisesta weber.vetonit Silco-tuotteista löytyy yli 200 värivaihtoehtoa. Tai valitaan vanhan rappauksen perusteella maali.

Jos halutaan, että käden jälki näkyy rappauksessa, valitaan pinnoitteeksi sementtipohjainen weber.vetonit 430 Hiertopinnoite tai weber.vetonit 431 Piirtopinnoite. Tuotteissa on 36 eri värivaihtoehtoa. vanhan rappauksen mukaan voidaan myös valita soveltuva Kalkkimaali tai Jalolaasti.

Rappauksen värin valinnassa auttaa weber Värikartta. Kun mieleinen väri on löytynyt, tilataan malli, josta urakoitsija tekee värimallin. Mikäli päätöstä ei pysty tekemään pelkän värikartan avulla, tilataan eri sävyisiä mallivärejä ja päätös tehdään sen jälkeen. Värimallista veloitetaan muodollinen korvaus.

Muistathan, että tilausta ei saa tehdä ennen kuin malliväri on hyväksytty.

Saint-Gobain Finland Oy / Weber
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20155_43381.jpg
Mitä tehdä, kun perustukset ovat rikkoutuneet?
Perustusten vaurioitumien johtuu suurimmaksi osaksi maaperään liittyvistä asioista. Maa on liian märkää ja kantavuus on kärsinyt, routaeristys on puutteellinen tai sitä ei ole – routa on päässyt liikuttelemaan kivijalkaa, lähiviemäri on rikkoutunut ja maaperään päässeet bakteerit lahottavat, pohjavesi on laskenut ja paalut altistuvat hapelle alkaen lahoamaan. Myös rakennukseen tulevat lisäosat saattavat aiheuttaa painumista.
201212_33254.jpg
Weber Floor -kokonaisratkaisu lattioille
Weberistä on tullut lattia-alan ykkösnimi siksi, että toimitamme kokonaisratkaisuja, emme pelkkiä tuotteita. Haluamme, että saat kattavan lattiaratkaisun, jolla on haluamasi ominaisuudet.
weber-muuratut-tulisijat-laastit
Tulisijan muuraukseen ei käy mikä tahansa laasti
Tulisijan muuraukseen käytettävät laastit on suunniteltu kestämään tulisijan eri osiin kohdistuvat lämpörasitukset ja lämpötilojen vaihteluista johtuvat liikkeet. Rappauslaastit ja pinnoitteet antavat paljon mahdollisuuksia tulisijan ulkonäön viimeistelyyn. Tulisijalaastit ovat valmiita kuivatuotteita, joihin työmaalla lisätään vaan vesi.Tulisijan muurauslaastitTulisijan runko muurataan joustavalla saviuunilaastilla weber ML Savi Saviuunilaasti. Kuorettoman tulisijan näkyviin jäävät muuraussaumat saumataan weber JSL 5 Jälkisaumalaastilla. Ennen jälkisaumausta tulisijan pitää olla kuivunut ja lämmitetty kerran kunnolla. Saumaus tehdään jäähtyneeseen tulisijaan. Tulipesä ja tulta vasten olevat osat muurataan tulitiilistä weber fire mortar Tulenkestävällä muurauslaastilla. Tulen kanssa kosketuksissa olevat pinnat voidaan myös valaa tulenkestävällä valumassalla weber VM Tuli Valumassa. Valumassan käyttökohteita ovat muun muassa lieden laki, kuristusosa, leivinuunin laki ja ylityspalkit. Tulisijan erillisen kuoren muuraukseen käytetään harmaata tai värillistä weber ML5 Värillinen Muurauslaastia.
20238_82812.jpg
Huolellinen suunnittelu on onnistuneen keittiön perusta
Uuden keittiön suunnitteluun liittyy paljon huomioitavia asioita. Sinulla saattaa olla selkeä mielikuva täydellisestä keittiöstä, mutta ennen kuin unelmat voivat käydä toteen, suunnitelmat on syytä tehdä tarkkaan. Hyvällä suunnittelulla varmistetaan, että keittiö on paitsi kaunis ja toimiva myös budjettisi mukainen.Seuraavilla vinkeillä pääset kohti uutta unelmakeittiötäsi.
20214_69976.jpg
Tumma vai vaalea? Tutustu uusiin muuttovalmiisiin hirsikotimalleihin
Kun alkaa unelmoida uudesta kodista, on hyvä miettiä elämän tärkein sijoituskohde tarkoin. Tällä kertaa emme puhu rahasta, vaan sijoituskohteen terveellisyydestä, puhtaasta sisäilmanlaadusta, asumismukavuudesta sekä ekologisuudesta. Hirsi on ollut vuosisatojen ajan tärkeä rakennusmateriaali kaikessa rakentamisessa ja yhä useampi talonrakentaja toivoo kotinsa muodostuvan hirrestä, jolloin oma koti on varmasti ja vankasti luonnonmukainen, ympäristöystävällinen, ratkaisu.Kastelli lanseerasi keväällä 2020 hirsitalomalliston, Hirsi-Kastellin, joka on laajentunut jo usean erilaisen talomallin kattavaksi mallistoksi.
kiinnitysmalli
Kiinnitystarvikkeet turvalliseen rakentamiseen
Rakentaminen perustuu eri materiaaleista koostuvien osien kiinnittämiseen. Turvallinen kiinnittäminen alkaa alustana toimivalle rakennusmateriaalille soveltuvan kiinnikkeen valinnalla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton