• Etusivu
  • Rakentaminen

Puukoulu 2- Höylätyt ja hienosahatut puutavarat

Rakentajan toimitus
Päivitetty 01.10.2014
201410_41385.jpg

Hyvin varustetussa puutavaraliikkeessä on tarjolla runsaasti erilaisia vaihtoehtoja, joista pitäisi osata valita tarkoituksenmukaisin. Asiantunteva puukauppias osaa auttaa oikean tuotteen valitsemisessa, mutta muutama perusasia on hyvä tuntea jo puutavaraliikkeeseen mentäessä. Seuraavassa lyhyesti tuotteiden nimikkeistä ja valmistuksesta.

Hienosahattu puutavara


Tavallinen sahatavara ei pinnaltaan aina ole riittävän tasaista, vaikka nykyisin ns. "raamilla revittyä" sahatavaraa on enää harvemmin myynnissä. Huono pinnanlaatu johtuu tavallisesti suuresta syöttönopeudesta sahausvaiheessa. Syöttönopeuden lisäksi pinnanlaatuun vaikuttaa terien kunto. Sahojen terät vaihdetaan 2 – 4 kertaa yhden työvuoron aikana ja vähän ennen terien vaihtoa pinnanlaatu on huonoimmillaan.

Tasainen pinnanlaatu
Ulkoverhouksiin halutaan pinnaltaan tasalaatuista sahatavaraa. Pinnan tulee olla sopivan karhea, jotta maalin tartunta on hyvä, mutta toisaalta liian karkea pinta imee liiaksi maalia.

Puutavaran pintaan saattaa myös jäädä kuvioita sahan tai pelkkahakkurin terästä. Nämä kuviot tulevat näkyviin maalin alta, mikä ei yleensä ole toivottavaa. Joissain tapauksissa ulkoverhouksen pinnan halutaan olevan täysin sileä, jolloin valitaan höyläpintainen ulkoverhouslauta.

Valmistus halkaisemalla
Hienosahattuja lautoja valmistetaan halkaisemalla paksummista, jo kuivatuista sydäntavarakappaleista, jolloin halkaisupinta on ns. näkyviin jätettävä pinta eli käyttölape. Halkaiseminen tapahtuu tavallisesti vannesahalla.

Tyypillinen hienosahatun laudan paksuus on 21 mm, joka on saatu halkaisemalla 44 mm paksu sydäntavarakappale keskeltä kahtia. Paksuudesta häipyy n. 2 mm halkaisun yhteydessä.

Ulkoverhouslaudat


Ulkoverhouslaudat ovat niinikään yleensä ensin halkaistu kuivatusta sydäntavarasta, jonka jälkeen niihin höylätään muoto. Muotoon höylättyjä ulkoverhouslautatyyppejä on useita erilaisia. Nimikkeinä käytettävät kirjainyhdistelmät muodostuvat käyttökohteesta, pontista ja näkyvästä profiilista.

U: Ulkoverhouslauta

T: Täyspontti
Y: Yksinkertainen pontti

S: Suora
V: Viisto
K: Koriste
L: Limi

Ulkoverhouslautojen profiilit eroavat toisistaan ulkonäön ja käyttötarkoituksen mukaan. Osa profiileista soveltuu käytettäviksi vaakaverhouksiin ja osa pystyverhouksiin. UTV ja UYV soveltuu molempiin verhoustyyppeihin.

20149_41031.jpg

UTV on ehkä yleisimmin käytetty muotoonhöylätty ulkoverhouslauta, joka soveltuu käytettäväksi sekä pysty- että vaakaverhouksissa.

20149_41032.jpg

UTS soveltuu käytettäväksi pystyverhouksissa.

20149_41033.jpg

UTK soveltuu käytettäväksi vaakaverhouksissa.

20149_41034.jpg

UYL soveltuu käytettäväksi vaakaverhouksiiin. UYL tunnetaan puhekielessä myös nimellä veitsilauta.

20149_41035.jpg

UYS soveltuu käytettäväksi pystyverhouksiin.

20149_41036.jpg

UYV soveltuu käytettäväksi sekä pysty- että vaakaverhouksiin.

Höylätty ja mitallistettu puutavara


Mitallistamisella tarkoitetaan karkeahöyläystä, jossa tarkoituksena on ainoastaan varmistaa sahatavaran tasavahvuus. Mitallistettu puutavara voi toiselta lappeelta olla myös sahapintainen edullismman hinnan vuoksi mitallistettua puutavaraa voidaan valmistaa myös vajaasärmäisestä sahatavarasta, riippuen sen käyttötarkoituksesta. Mitallistus voidaan suorittaa myös vannesahauksella.

Karkeahöyläys
Karkeahöylätty puutavara on rakenteisiin piiloon jäävää puutavaraa, jossa höyläyksen tarkoitus on jokseenkin sama kuin mitallistetussa puutavarassa. Karkeahöylättyä puutavaraa käytetään mm. runkorakenteissa.

Sileähöyläys
Sileähöyläystä käytetään silloin, kun puutavaran käytön yhteydessä on tarkoitus jättää se näkyviin tai siihen kohdistuu ihokosketusta. Sileähöylätystä puutavarasta tyypillinen esimerkki on ns. laudepuu. Esimerkiksi 32 x 100 mm kuusisahatavarasta höylätään 28 x 95 mm pyöreäkulmaiseksi höylättyä laudepuuta. Laudepuun raaka-aineeksi valitaan tavallisesti laatuluokan A sahatavaraa. Yleisesti sileähöylätyn puutavaran raaka-aineena on A ja B laatuluokka. Mänty on sileähöyläyksen yhteydessä yleisempi raaka-aine. Sileähöyläystä käytetään myös muotoon höylätyissä sisäverhouslaudoissa.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20128_31925.jpg
Mitä kiviainesta?
PintakiviaineksetPintakiviaineksia käytetään liikennöitävien alueiden ja oleskelualueiden pintakerroksissa.Liikennöitävä alue tehdään kallio- tai soramurskeesta 0/11…16. Oleskelualueen kivituhkapäällyste tehdään kallio- tai soramurskeesta 0/4…8. Oleskelualueen pintakerrokseen voidaan levittää myös ohut kerros soraa tai someroa. Piha-alueiden ja kaivantojen tasaukseen voidaan käyttää tasaushiekkaa tai tasausmursketta.Liikennöitävillä alueilla tarkoitetaan pihateitä tai muita liikennealueita, joilla liikenne on vähäistä. Oleskelualueilla tarkoitetaan kävelyreittejä ja piha-alueita.
20199_60172.jpg
Älykäs höyrynsulkujärjestelmä - mitä eroa perinteiseen höyrynsulkukalvoon?
Rakenteissa oleva kosteus voi aiheuttaa vakavia vaurioita kaikentyyppisissä rakennuksissa. Usein kattorakenteissa käytetään kosteaa puuta, mikäli katon ulkopinnalle on asennettu höyrytiivis kalvo ja myös sisäpuolelle sijoitetaan höyrynsulkukalvo, tulee rakenteisiin jäämään kosteutta, joka ei pääse poistumaan. Tällaisesta kosteuden kertymisestä syntyy suurella todennäköisyydellä vakavia vahinkoja rakenteisiin, puuosien lahoaminen sekä hankalat homevauriot ovat yleinen näky. Tällaisia ongelmia kuitenkin voidaan välttää ISOVER Vario ® höyrynsulkujärjestelmän avulla.Kun rakennat ja tiivistät, kiinnitä erityistä huomiota oikeanlaiseen kosteuden torjumiseen. ISOVER Vario ®-järjestelmän kanssa tämä on helppoa.
20235_81757.jpg
Ensimmäistä kertaa henkilönostinta käyttämässä - näin käyttö sujui
Kevät on erilaisten kodin huoltotöiden aikaa. Tarkistuslistalta löytyy nopeasti ainakin katon ja kattoturvatuotteiden kunnon tarkistus, rännien puhdistus, maalaustöitä sekä mahdollisia puuston siistimisiä. Tikkailta työskentely on aina turvallisuusriski, joten miten työt saisi tehtyä turvallisesti, nopeasti sekä siististi?Vantaalainen perheenäiti Heli Meriläinen yhdessä poikansa Eetun kanssa ratkaisi ongelman omalla kohdallaan ottamalla testikäyttöön Janneniskan JN23 henkilönostimen, jonka kanssa oman kodin huoltotyöt sujuivat turvallisesti ja nopeasti.
20187_53995.jpg
Asuntomessukohteiden pihoissa vallitsee selkeys ja helppohoitoisuus - tutustu messupihoihin
Asuntomessuilta löytää myös vallitsevat pihatrendit ja uutuustuotteet. Ideoita kannattaakin kerätä niin uuteen kuin vanhaan pihaan. Porin Asuntomessujen erikoispiirre on taajaan kaupunkirakentamiseen sopivat ratkaisut.
20082_9131.jpg
Muunto Good Living - säilytystilaa vaativiinkin kohteisiin
Arvostatko kodissasi tyyliä, toimivuutta ja laatua? Muunto on nerokas ratkaisu moniin kodin sisustusvalintoihin. Muunto on samalla näyttävä sisustuselementti ja tehokas säilytysjärjestelmä. Muunto on yhtä sopiva olohuoneeseen, makuuhuoneeseen kuin eteiseen, kodin haasteelliseen vastaanottotilaan, tai vaikka yhtenäisesti näihin kaikkiin samalla kertaa. Muunto suorastaan inspiroi yksilöllisiin ratkaisuihin, sillä muuntelun mahdollisuudet ovat lukemattomat. Järjestelmä perustuu seinäpanelointiin ja monipuoliseen varusteluosien valikoimaan. Muunto on pitkäaikainen hankinta, joka on muunneltavissa ja täydennettävissä sitä mukaa kun koti ja tarpeet muuttuvat.
20117_27127.jpg
Meri on läsnä 15.7. avatuilla Asuntomessuilla Kokkolassa
Kokkolassa perjantaina 15.7. avattuja Asuntomessuja kuvastavat meri, veneily, omarantaiset tontit sekä seitsemän erillistä rantasaunaa harvinaisen, pyöreän aluekaavan ohella. Alueella on kahdeksan omarantaista ja kaksi rantaoikeudellista tonttia. Lisäksi alueen omassa pienvenesatamassa on 36 venepaikkaa alueen asukkaille.42. kerran järjestettävän Suomen suurimman maksullisen kesätapahtuman teema on "Kaikenkokoisia koteja – kaikenikäisille". Näytteillä on kaikkiaan 40 kotia pienistä kerrostaloasunnoista omarantaisiin omakotitaloihin.– Asuntomessualueesta tekee koko Suomen mittakaavassa poikkeuksellisen sen muoto ja sijainti meren rannalla. Erityisesti Pohjanmaalla omakotitalojen rakentaminen keskustan yhteyteen suoraan meren äärelle on harvinaista, Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen miettii.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton